Završeno suđenje za ubistvo Dragana Pantelića


ZA teško ubistvo Dragana Pantelića, vlasnika menjačnice “Maps” u Zemunu, u decembru 2019. godine, Više tužulaštvo je juče u završnoj reči u Višem sudu u Beogradu zatražilo da se optuženi Branislav Muratagić osudi na doživotnu kaznu zatvora. Za njegovu suprugu Georginu, optuženu za pomaganje, zamenik tužioca je zatražila da se osudi na deset godina zatvora.

Dragan Pantelić / Foto P. Mitić

Ona je navela da je to potrebno imajući u vidu sve dokazane okolnosti, kao i da je Muratagić više puta osuđivan za razbojništvo, zatim ponašanje posle krivičnog dela kada je trošio tad uzeti novac bez kajanja i griže savesti zbog smrti čoveka.

– Predlažem sudu da ne prihvati njihove odbrane, koje su nelogične, neiskrene i suprotne dokazima – kazala je zamenik tužioca. – Optuženi je negirao krivično delo, ali nije hteo da odgovara na pitanja suda, tužioca i odbrane. DNK tragovi krvi oštećenog Pantelića nađeni su na više mesta i ispod volana u iznajmljenom “reno kliju”, koji je tada vozio Muratagić, kao i na zelenoj jakni koja je posle hapšenja oduzeta od okrivljenog.

Ona je navela da je dokazano da je Muratagić planirao deloi pratio okrivljenog, da je sa umišljajem Panteliću naneo vatrenim oružjem povrede zbog kojih je usledila smrt, a onda iz menjačnice pokupio novac, koji je trošio narednih dana do hapšenja. Tada je kupio dva automobila “audi A4” i “smart”.

Zamenik tužioca kzala je da smatraju da je Georgina unapred obećala suprugu da će da prikrije tragove i da je neistinito da nije znala gde je tada otišao i odakle novac, kojim su iznajmili stan na dan i tih dana trošili.

Branilac Muratagića Luka Nikolić je rekao da nema dokaza da je njegov klijent pucao u Pantelića:

– Gazeći trag na licu mesta ne poklapa se sa gazećim tragom obuće Muratagića, niti njegovim brojem. On se bavio preprodajom automobila i koristio je renta kar. Da li je on jedini vozio taj auto? Na istom mestu u vozilu, gde je nađen trag krvi Pantelića, nađena je i krv N.N. lica. Da li je možda od ubice? Da li je bio primoran da nekome čuva novac? Ako su to njih dvoje uradili, zašto nisu pobegli, imali su novac? Ako je on to uradio zar nije bilo logično  da prethodno skine GPS za praćenje sa iznajmljenog vozila.

Drugi advokat Vojislav Babić kazao je da nema dokaza da je čovek koji se vidi na snimku da tad izlazi iz menjačnice Muratagić:

– Nema nijednog dokaza da je Muratagić tad bio u menjačnici, nema nijednog njegovog traga. Analizirana su dva nađena opuška i nijedan nije njegov. Činjenično stanje nije utvrđeno i tužilaštvo nije dokazalo da je on izvršio to krivično delo, pa predlažem da ga oslobodite.

Branioci su naveli da su svi ispaljeni projektili usmereni na noge oštećenog, što ukazuje da učinilac nije hteo da ga ubije, već ukrade novac.

Branilac Georgine Muratagić Zlatko Ristović osporio je navode tužilaštva da je pomagala suprugu u krivičnom delu i da se prethodno dogovorila da skiva tragove.

– Šta je ona to sakrila? Policajac koji je radio pretres stana kazao je da je pored kreveta bila Muratagićeva garderoba na gomili. Ona uopšte nije bila skrivena. Takođe Georgina je negirala da je bilo šta tada prala, jer joj mašina nije radila. Branislav je tada imao novca, davala mu je majka, jer su u martu te godine prodali babin stan za 47.000 evra. Takođe, pre nego što je kupio “audi” i “smart”, on je prodao “citroen C4 pikaso”, koji je dva meseca ranije kupio za 10.000 evra.

ŽAO MU

BRANISLAV Muratagić pridružio se rečima svojih advokata. On je kazao da mu je žao što se to desilo i da nije smelo i nije trebalo da se dogodi. NJegova majka koje je bila u sudnici sve vreme se tresla od stresa, a na kraju i rasplakala. Takođe, se u sudnici rasplakala i supruga ubijenog Dragana Pantelića Stanislava, koja sa deverom dolazi na svako suđenje i sve to vidljivo teško podnosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Novosti /Infomark