Završena komemoracija bošnjačkim žrtvama rata u Potočarima


Obeležavanje zločina u Srebrenici tokom poslednjeg rata tradicionalno je počelo pre nekoliko dana nizom manifestacija.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, rekao je u svom obraćanju da svaki put kada dođe u Potočare oseća “teret neuspeha međunarodne zajednice” da, kako kaže, zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni.

Šmit je rekao i da svako onaj ko, kako je naveo, negira i pokušava da umanji broj žrtava “učauren je u svesno odabranom neznanju”.

“Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava nikada ne može biti opravdano, a politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće”, naveo je Šmit.

Potpredsednik turske stranke pravde i razvoja Numan Kurtumlus u Potočarima je preneo poruku predsednika turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je rekao da je dug njegove zemlje da obezbedi “budućnost BiH kao jake zemlje”.

Komemoraciji je pored predstavnika međunarodne zajednice u Potočarima prisustvovao crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je u svom obraćanju istakao da danas na Balkanu i dalje živi duh mržnje, razdora i podela koji se, kako je naveo, na sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je izrazio solidarnost za žrtvama i pozvao je na pomirenje u BiH.

“Da svi u BiH radimo na ponovnom uspostavljanju međusobnog poverenja i izgradnji pomirenja i zajednicke budućnosti”, napisao je Čović na Tviteru.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren potvrdila je u Potočarima da njena zemlja snosi, kako je kazala, deo odgovornosti za neuspeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

U Potočarima se obratila i potpredsednica nemačkog Bundestaga Ajdan Ezoguz, a putem društvenih mreža oglasili su i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković kao i turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da sećanje na ovaj zločin podseća da zajedno moramo da radimo za mir u Evropi i da Bosna i Hercegovina postane deo Evropske unije.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi je u video-poruci povodom komemoracije poručio da “Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživelim i porodicama koje žale za svojim najmilijim”.

Skup su obezbeđivali pripadnici MUP-a Republike Srpske, uz podršku bezbednosnih snaga BiH. RTS / Infomark