ZAŠTO SE KAŽE KROKODILSKE SUZE?! Krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što..

To je fraza koja znači lažno sažaljenje, lažno saosećanje, krajnje licemerje. Za čoveka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a u stvari se potajno tome raduje, koji javno oplakuje žrtvu vlastitog nasilja ili spletke, kaže se da lije (ili roni) krokodilske suze.

Postoje mnogobrojne životne situacije na koje se odnosi taj izraz, jer ljudi često, umesto stvarnog sažaljenja i pomoći onima koji su u nevolji, bezdušno i pretvorno liju krokodilske suze.

Na prvi pogled, teško shvatiti kako su, onda, lažne suze povezane upravo sa krokodilom. Međutim, razloga za to ima. Krokodil zaista ponekad plače, ali ne od tuge i žalosti, već zato što su mu suzne i pljuvačne žlezde u tesnoj vezi, pa kad proždire plen, refleksno suzi, pušta krupne suze.

Narodi koji žive u krajevima gde ima krokodila zapazili su tu pojavu, pa su počeli verovati da krokodili oplakuju svoje žrtve. Otuda, onda, i izraz krokodilske suze, sa značenjem: “lažne suze”, “lažno sažaljenje”.


SNEG NIJE BEO? Ovo su 10 zanimljivosti o snegu koje SIGURNO NISTE ZNALI!OVE 3 LOŠE NAVIKE IMAJU SAMO INTELIGENTNI LJUDI! Da li ste među njima?

OVE 3 LOŠE NAVIKE IMAJU SAMO INTELIGENTNI LJUDI! Da li ste među njima?

Pratite nas na društvenim mrežama