Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi “Hipo”


Tužilaštvo je Iva Sanadera u aferi “Hipo” teretilo da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protivrednosti od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

“Vrhovni je sud prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostupanjskom je presudom optuženik proglašen krivim zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti uz primjenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije (dalje: Zakon o nezastarijevanju)”, stoji u objavi Vrhovnog suda.

Sanader se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za učestvovanje u pregovorima kao protivuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini pet odsto odobrenog zajma, piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Vrhovni sud je objasnio i zbog čega ukida presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno uticalo na život ljudi.

“Prema optužnici strana banka je optuženiku isplatila iznos provizije u protuvrijednosti 3.610.528,18 kuna. Takvim postupanjem u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju Republike Hrvatske optuženik je stavljeno na teret da je ostvario protupravnu imovinsku korist. Prema optužnici iznos ostvarene korist u nerazmjeru je s ugroženim temeljnim vrijednosti države i društvene zajednice te interesa Republike Hrvatske”, dodaju iz suda.

“Vrhovni sud ocjenjuje da je prvostupanjski sud propustio na pravilan način utvrditi na koji način je postupanje optuženika imalo štetnog utjecaja na materijalne uvjete života stanovništva u ratu i gospodarskog potencijala države te drugih imovinskih interesa ili probitaka države u ratu”, kažu iz suda.

Naglašavaju i da će postupak biti ponovljen, kao i da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje oceniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obeležja kaznenog dela zloupotrebe položaja.

“Potom je potrebno ocijeniti ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju odnosno je li ostvarena znatna imovinska korist i nerazmjerna. Prvostupanjski će sud donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će valjano obrazložiti”, stoji u objavi.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godine kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju “Planinska” na šest godina zatvora. RTS / Infomark