Vera Pešić, srpska mata hari streljana je sa 25 godina


Foto: printscreen jugmedia.rs

Od tajnog agenta se obično očekuje da bude neupadljiv i tih, a Vera Pešić je zbog svoje lepote i elokvencije bila sve samo nikako neupadljiva. Ipak, to joj nije smetalo da bude četvorostruka agentkinja tokom jednog od najprevrtljivijih i najtežih perioda u našoj istoriji — Drugog svetskoog rata. Za nekoga je ona bila spas, za nekoga otrov, a o njoj je upamćeno mnogo neverovatnih detalja, premda nema mnogo fotografija koje svedoče o njenoj nestvarnoj lepoti, prenosi Glosi.

Vera Pešić
foto: arhiva

Vera Pešić rođena je 1919. godine u Sijarinskoj banji, nadomak Leskovca, gde se školovala i udala za policijskog pisara Mila Krčedinca.

Od mladosti se izdvajala lepotom, a nakon razvoda od supruga, posle dve godine braka, Vera se uputila u Beograd, gde je upoznala majora Slavka Radovića, oficira Kontraobaveštajne službe Jugoslovenske kraljevske armije. Imala je tek 19 godina, a dobila je priliku kakvu bi mnogo stariji, iskusniji i školovaniji nisu ni dobijali niti umeli da iskoriste. Ubrzo je završila kurs za obaveštajce i primljena u Službu, gde je dobila zadatak da se infiltrira u beogradsku mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe.

Zahvaljujući lepoti, mnoga vrata su joj bila otvorena, a posebnu pažnju privlačila je na zabavama koje su okupljale sam krem tadašnjeg društva. Govorila je šest jezika, interesovala se za mnoge teme, a svojevremeno je bila među istaknutijima u beogradskoj plesnoj školi.

Upoznala izvesnog Krausa, nemačkog obaveštajca, koji ju je uvukao u dvostruku špijunažu. Međutim, kada je postalo jasno da Jugoslavija neće izbeći rat, Vera je uhapšena kao nemački špijun i proterana u Lebane, ali je izbegla zatvorsku kaznu i, posle surovih batina i ispitivanja, otišla kod majke u Sijarinsku banju. U tome su joj pomogli Krasu i nemačka Vlada.

Branibor Debeljković
foto: Printskrin/Instagram/crnobeli_beograd

Nakon što je zemlja okupirana, Kraus nije zaboravio Veru, pa ju je, posle njenog lečenja u Beču od rana zadobijenih prilikom ispitivanja, pozvao da se vrati u Beograd, gde se zaposlila u Šestom odeljenju policije. Navodno se prethodno upoznala s Hitlerom i proputovala na račun Nemaca veliki deo Evrope i održavala vezu s nemačkim agentima u Istanbulu, Sofiji, Atini, Gracu… Njen posao bio je praćenje rada stranih misija kod četnika, kao i suzbijanje komunista, s posebnim naglaskom na leskovački i niški okrug, koji joj je bio odlično poznat.

Vera se pokazala kao vešt obaveštajac, pa je tako 1942. godine razotkrila je saradnju četnika s Britancima što je dovelo do toga da lokalni četnički vođa u Požarevcu Milan Kalabić posle mučenja bude streljan.

Previše je duga i uzbudljiva priča Vere Pešić da bi se tako lako prepričala. Zahvaljujući špijunskim, kao i ljubavnim vezama,, ali i širokom spektru jezika koje je govorila, Vera je postala žena koja je svugde imala prste, informacije su stizale do nje, a u Beorgadu tog vremena pričalo se da ona kod Nemaca može sve, kao i da je smatrana važnim savetodavcem.

Vera Pešić
foto: Printskrin/Tviter

— Ova žena, sposobna i drska, bila je sve opasnija i opasnija po interese srpskog naroda. Njen rad je doneo mnogobrojnim Srbima propast i smrt. Ona je bila ne samo na papiru, već i u suštini aktivan komunista. Кod Nemaca je služila sa dvostrukim ciljem: da zaštiti komuniste i partizane i da pojedine antikomuniste optuži i onemogući time što će ih Nemci streljati. Sa četnicima je održavala veze, da bi što lakše mogla razbiti srpske nacionalne odrede u šumi — napisao je o Veri Pešić Kosta Nikolić u “Istoriji Ravnogorskog pokreta”.

Vera Pešić
foto: Printskrin/Tviter

Poznato je da je u proleće 1943. godine izdejsvovala da Nemci iz Leskovačkog zatvora puste 120 komunista. Ipak, niko se nije usuđivao da izrazi svoju sumnju da je Vera Pešić komunistički špijun, budući da je bila vrlo moćna figura u tadašnjem političkom životu i među nemačkom vojskom.

U leto 1943. godine je uhvaćena u zasedu. Tada je sprovedena u Gorski štab 110 i osuđena na smrt, a mnoge uticajne ličnosti tog doba su reagovale kako bi se spasile, između ostalih Nedić i Dinić. Vera je, međutim, tražila samo jedno: da nasamo razgovara sa majorom Radoslavom Đurićem, poznatijim kao Kaplar Mića, koji je komandovao Gorskim štabom 110.

Nakon njihovog razgovora, koji je trajao cele noći, smrtna presuda je suspendovana s objašnjenjem da “svedočenje Vere Pešić posle rata može doprineti razotkrivanju mnogih izdajnika i zločinaca”.

Sledeće, 1944. godine, Vera se vratila u Štab, što je rezultitalo prevratom. Postoji nekoliko teorija o događajima koji su usledili, ali sve se završavaju isto — smrću Vere Pešić kada je imala samo 25 godina, a poslednje što je izgovorila bila je molba “da joj meci ne nagrde lice”.

Vera Pešić
foto: Privatna Arhiva

Trenutno se snima serija pod nazivom “Vera” po ovoj veličanstvenoj ženi.

(Kurir.rs/ Glossy.rs)

Bonus video:

Haos u start masini u Pozarevcu

00:19

Haos u start masini u Pozarevcu


Kurir
Kurir / infomart