Uradio bih opet isto, stvorili smo hiljade radnih mesta


Emanuel Makron je tokom posete francuskim Alpima rekao da bi uradio sutra i prekosutra opet isto.

“Stvorili smo hiljade radnih mesta. Veoma sam ponosan”, naglasio je Makron, odgovarajući na pitanja o “Uber papirima”.

Ranije se oglasio i Makronov portparol koji je rekao da su ga njegove funkcije prirodno dovele do susreta i interakcije sa mnogim kompanijama.

Francuska ministarka za mala i srednja preduzeća rekla je takođe u parlamentu da je Makron “samo radio svoj posao” kada je bio ministar ekonomije.

“Da, razgovarao je sa ‘Uberom’. Ali, razgovarao je i sa ‘Netfliksom’, ‘Teslom’… A zašto? Zato što su te kompanije osnova današnje ekonomije”, rekla  je Gregori.

“Uber” pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem

hiljadama procurelih poverljivih dokumenata koje su u nedelju objavili britanski Gardijan i francuski Mond, navedeno je da su političari, među kojima su Makron i bivša komesarka EU Neli Kros, pomagali kompaniji “Uber” u nameri da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije.

U procurelim dokumentima piše da je tehnološki gigant prekršio zakone, prevario policiju, iskoristio nasilje nad vozačima i tajno lobirao kod vlada tokom svoje agresivne globalne ekspanzije.

Navedeno je da je “Uber” pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem premijerima, predsednicima, milijarderima, oligarsima i medijskim mogulima.

Prema navodima Gardijana i Monda poverljivi dokumenti otkrivaju kako je lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju političari pomoglo u ”Uberovoj” kampanji da ugrozi taksi industriju.

Dok su francuski taksisti organizovali proteste protiv “Ubera”, Makron je, kako se navodi u dokumentima, bio u kontaktu sa “Uberovim” šefom Trevisom Kalanikom, kojem je rekao da će reformisati zakone u korist kompanije, piše u dosijeima.RTS / Infomark