UHAPSITE PROFITERE! “Knez petrol” opet KRŠI ZAKON, tužilaštvo i policija na potezu!

UHAPSITE PROFITERE! "Knez petrol" opet KRŠI ZAKON, tužilaštvo i policija na potezu!

ST/V. LUKIĆ; Printscreen/Youtube

Vlasnik “Knez petrola” Srđan Knežević

Biznismen Srđan Knežević, gazda “Knez petrola”, koji je inače osuđen za šverc nafte, u roku od pet dana napravio je novi, drugi prekršaj. Kako su se Srpskom telegrafu požalili čitaoci, na nekoliko njegovih pumpi evrodizel prodaju isključivo za keš. Ista situacija je i na “Mihajlović pumpama” iz Paraćina, a odlukom da ovu vrstu goriva prodaju samo za gotovinu bili su zbunjeni čak i zaposleni na ovim benzinskim pumpama.

Kako ističu sagovornici našeg lista, ovakvo ponašanje je nedopustivo, pa su sada na potezu policija i tužilaštvo, koji ne bi trebalo da saginju glavu, već da pohapse profitere.

Naime, na naše pitanje da li je nešto preduzeto nakon što je Knežević i njegov “Knez petrol” izazvao haos samovoljnim ograničenjem prodaje goriva od 20 litara po automobilu, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pokušali su da operu ruke.

U vezi sa navedenim događajem Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu do sada nije podneta krivična prijava protiv Srđana Kneževića i privrednog društva “Knez petrol” – poručili su iz tužilaštva.

Kazna i do dva miliona dinara

U uredbi Vlade Srbije od 10. februara, kojom je ograničena cena goriva, naglašeno je da privredni subjekti ne smeju isporučivati gorivo u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je kazna za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, a može mu se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do godinu dana.

S druge strane, kako je za Srpski telegraf objasnio advokat Svetozar Vujačić, VJT bi trebalo po službenoj dužnosti da pokrene istragu protiv špekulanata kao što je Knežević.

To što radi Knežević i njegov “Knez petrol” je kršenje zakona, ali i neljudsko ponašanje prema građanima Srbije. Špekulanti, koji zarad sopstvenog profita manipulišu i prete da izazovu haos, treba da završe u zatvoru. Veštački stvarati nestašice ili uslovljavati kupce kako će da plate gorivo je, jednostavno, nedopustivo i nezakonito – jasan je Vujačić.

ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Podsećamo, “Knez petrol” je 3. marta uputio dopis i pod oznakom “važno” i “hitno” tražio od prodajnih mreža da ograniče prodaju goriva na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je izazvalo ogromne redove automobila ispred pumpi. Odmah je reagovala tržišna inspekcija, a prekršaji su zabeleženi u Beogradu, Kragujevcu, Babušnici i Novom Sadu, što je potvrdila i ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić.

Inspekcije su zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme – rekla je Matićeva i poručila da nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava ruglu zakon.

Mario Spasić: Uzmite se u pamet

– Ovakva špekulacija predstavlja grubo kršenje Zakona o zaštiti potrošača i zloupotrebu poverenja kupaca. Postoji sumnja da su namere ovakvih trgovaca zapravo prodaja po skupljim cenama, onda može biti razgovora i o pritvaranju vlasnika objekata koji se bave nekom vrstom ratnog profiterstva na tlu Srbije. Svi se moraju uzeti u pamet i da se ne igraju – rekao je Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

Na naše konkretno pitanje da li “Knez petrol” evrodizel na svojim pumpama naplaćuje isključivo gotovinom, u ovoj kompaniji su izvrdali da daju konkretan odgovor.

Na našim maloprodajnim objektima vršimo prodaju svih naftnih derivata, a naplata se odvija neometano, ustaljenim načinima plaćanja – rečeno nam je u “Knez petrolu”.

Inače, i sam predsednik Vučić je u jednom momentu spomenuo da je neumesno što su neki pokušali da zarade na uzmemirenosti građana i profitiraju konstruišući lažnu nestašicu goriva.

ST/V. LUKIĆ

 

Kako se obogatio Knežević

– obogatio se švercom nafte koju je skidao s brodova na Dunavu, zbog čega je bio i u zatvoru

– Prema zvaničnim podacima 2004, osnovao je “Knez petrol”, koji je munjevito napredovao na tržištu naftnih derivata

– kao član naftne mafije uhapšen je 2007. i u pritvoru je bio od 29. maja te godine do 17. aprila 2008.

– pravosnažnom odlukom suda osuđen je 2016. na 20 meseci zatvora, što je odslužio (uključeno mu je i vreme provedeno u pritvoru)

– 2014. našao se na petom mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi u Srbiji

 
Republika / infomart