Sutra je PETROVDAN: Veče uoči velikog praznika izvodi se jedan od najstarijih običaja


Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Petrovdan, a uoči velikog praznika postoji jedan zanimljiv običaj sa cvećem koji se i danas pamti

Jedan od njih se izvodi večeras. Uoči petrovdana najstariji ukućanin bere po cvet petrovca za svakog u kući.

Pročitajte još: PREPODOBNI DAVID SOLUNSKI : Vernici danas slave sveca koji je SLEPIMA vraćao vid

Petrovac predviđa budućnost

Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo – biće zdrav; kome je klonuo – biće bolešljiv; kome je uvenuo – umreće.

Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu “petrovača”.

Večeras se pale lile

Zatim, postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

LiLaLo je u Loznici okuplja hiljade ljudi.

LiLaLo je jedan od najpopualrnijih festivala u Loznici, traje nekoliko dana i večeras je vrhunac manifestacije.

Pročitajte još: Vernici danas obeležavaju Prepodobnog Sampsona Stranoprimca: Danas bi trebalo da pomognete siromašnima i izgovorite ovu molitvu

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada suhristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.


Danas se ne radi u polju i ne uprežu konji

Na Petrovdan se ništane radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Kod Srba u Vojvodini je običaj da sedo Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati ili udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

Pročitajte još: Slavimo SVETU FEVRONIJU: Danas nikako ne smete OVO da izgovarate

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Novost / Infomark