Supruga fudbalera nije loše prošla sa nasilničkom vožnjom! EVO KOLIKA JE KAZNA MANEKENKI ZBOG DIVLJANJA BMW-om!

Bivša manekenka Jovana Švonja (31), supruga fudbalera Filipa Đorđevića (34), koja je prekjuče uhvaćena na Novom Beogradu kako jurca BMW-om čak 196 kilometara na sat sa dvoje male dece u kolima, nije loše prošla kod sudije za prekršaje. Osuđena je na novčanu kaznu od 120.000 dinara, a dobila je i 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane vožnje.
Po zakonu, za nasilničku vožnju mogla je da dobije i do mesec dana zatvora i kaznu rada u javnom interesu, ali je to izbegla. Takođe, nije kažnjena ni za to što joj je vozačka dozvola istekla još pre četiri godine.

Nije znala

Jovana je pomislila da je nepoznati muškarci jure iz obesti, zbog čega se uplašila za svoju i za bezbednost svoje dece
Jovanin advokat

Skraćeni postupak

Švonju je, inače, pojurio policijski presretač u sredu oko 1.20 posle ponoći na ulasku u Beograd iz pravca Šida. Dok ju je presretač pratio, Švonja je vozila brzinom od 196 kilometara na sat, što je za 116 više od ograničenja. Za to vreme na zadnjem sedištu su joj bili ćerkica Noel (6) i sin Leon (4).
Policija ju je zaustavila kod mosta Gazela, a nakon što joj je napisana prijava za nasilničku vožnju, Švonja je po skraćenoj proceduri privedena kod sudije za prekršaje.
Informerov izvor iz policije kaže da se sudije u ovakvim slučajevima najčešće odlučuju da kaznu zatvora zamene novčanom kaznom, što je u skladu sa zakonom.
– U slučaju Jovane Švonje olakšavajuće okolnosti bile su to što ranije nije kažnjavana zbog težih prekršaja, nije imala alkohola u krvi i majka je dvoje male dece, iako je sasvim jasno da je tu istu decu ugrozila prebrzom i nepromišljenom vožnjom – rekao je naš izvor.
Na drugoj strani, Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije smatra da je Švonja dobila preblagu kaznu.

– Ovako ekstremni slučajevi nisu baš svakidašnji, ali smo imali primere da roditelji voze decu pod dejstvom alkohola i da izazovu nesreću u kojoj nastrada osoba u drugom vozilu – rekao je on, i napomenuo da je slučaj Jovane Švonje privukao pažnju javnosti jer je reč o poznatoj osobi:
– Mi bismo voleli da se o tome više piše i kada je reč o anonimnim osobama, jer je poražavajuća činjenica da neko sa dvoje dece vozi 196 na sat. I to je u krajnjem slučaju nasilnička vožnja.
Inače, Jovana Švonja slovi za jednu od najzgodnijih žena fudbalera u Evropi i često je u žiži interesovanja medija u Srbiji i Italiji, gde je njen muž Filip Đorđević igrao poslednjih godina.

Jurili je bez rotacije?!
Ona se, ubrzo nakon što je dobila prijavu za nasilničku vožnju, oglasila preko advokata pravdajući se da je vozila brzo iz straha da je na autoputu prate nepoznati muškarci, ne sluteći da je reč o policijskom presretaču koji nema službene oznake.
– Jovana je pomislila da je nepoznati muškarci jure iz obesti, zbog čega se uplašila za svoju i za bezbednost svoje dece. Podsećamo da je bilo oko 1.30 posle ponoći i da je bila sama sa decom, a da na putu nije bilo drugih vozila, niti bilo koga ko bi mogao da joj pomogne. Policija je uključila rotaciju tek na Gazeli, gde je ograničenje 80, i ona je odmah zaustavila auto. Smatra da je bila podstreknuta da ubrza automobil i da su je policajci namerno zaustavili na deonici na kojoj je ograničenje 80 kako bi joj napisali prijavu za teži prekršaj.
Podsetimo, Jovanin muž Filip je igrao za Crvenu zvezdu, pa za francuski Nant, a onda se preselio u Italiju gde je poslednjih godina nastupao za Lacio, Kjevo i Veronu.

Okanović: Zaslužila je bar rad u javnom interesu

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je Jovana Švonja zaslužila nešto strožu kaznu.
– Ukoliko izvršilac teškog prekršaja ima u vozilu dete ili decu mlađu od 12 godina, to je osnov za strože, a ne blaže kažnjavanje. Kada kažem strože, mislim na kaznu zatvora ili rad u javnom interesu, a ne novčanu kaznu. Inače u konkretnom slučaju postojala je opcija za izricanje dodatna dva kaznena poena i još dva meseca zabrane upravljanja motornim vozilom zbog dece u kolima i istekle vozačke dozvole – objašnjava Okanović.

Pratite nas na društvenim mrežama