Šta se zapravo nalazi iza ovog praznika i od koje godine se slavi i u Srbiji?


Međunarodni dan žena postao je globalni fenomen, a poklanjanje bombonjera, srca i drugih prigodnih poklona voljenim damama vremenom je zahvatilo i Srbiju. I dok će većina znati da vam kaže da je 8. mart Dan žena, zašto je to tako i šta se zapravo slavi, zna mali broj ljudi.

Međunarodni dan žena ili, poznatije, Osmi mart, praznik je posvećen ženama. Nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Pročitajte još: Stvari koje bi trebalo ODMAH DA PRESTANETE DA RADITE ako želite da UNAPREDITE ŽIVOT

Mnogo pre toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u NJujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine. 

Međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje sa socijalističkim zemljama. Nakon Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandra Kolontai, Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se koristio kao dan obeležavanja “herojstva radnica”. Tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki praznik.

Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?

Države na Zapadu zbog toga su dugo Dan žena izbegavale njegovo prihvatanje. Feministkinje su ponovo počele da ga slave šezdesetih godina, a Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Novost / Infomark