Srpski telegraf u gostima kod matematičara Stojana Radenovića

Matematika je kao politika, BROJKE SVE POKAŽU: Srpski telegraf u gostima kod matematičara Stojana Radenovića

Tanjug

Stojan Radenović, jedan od najčuvenijih srpskih matematičara, drugi je na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

Nakon 50-godišnje matematičke karijere, odlučio je da svoju umešnost iskoristi za pomoć mladim ljudima naše zemlje kroz politički angažman.

Profesor Stojan Radenović sve odluke donosi kroz analizu rezultata i činjenica. Smatra da dobri rezultati postignuti u toku mandata predsednika Vučića pozitivno utiču na našu zemlju. 

Bio sam počastvovan pozivom iz kabineta predsednice Vlade. Osećam potrebu da pomognem svima jer je matematika kao politika – brojke sve pokažu. Želim da popravimo nešto ukoliko nije dobro. Kada politički protivnik to kaže, mnogi ga ne čuju jer se gleda interes. Da biste dobili utakmicu, morate da imate rezultat. Rezultate ne mogu ni da nabrojim, koliko ih je. Položaj naše zemlje je napredovao samo brojem poseta koje je naš predsednik imao u drugim zemljama. Izgrađeni putevi, bolnice, borba sa koronavirusom pokazatelji su uspešnosti vlasti i predsednika Vučića – priča Radenović.

V.Lukić

Stojan Radenović

 

Objektivno i matematičkim metodama, sagledavajući činjenice na političkoj sceni, uvideo je najoptimalniju sliku za Srbiju. U svojoj želji da doprinese, odlučio je da se pridruži vodećoj stranci. 

Kao što su umetnici, naučnici, književnici koji dobijaju Nobelovu nagradu neverovatna pojava, to je i predsednik Vučić, a da i nije svestan toga. Za 30 godina će govoriti: “To je urađeno u Vučićevo vreme.” To je ta istorija. Možda ću ja biti u nekoj fusnoti te istorije i počastvovan sam. 

U toku razgovora sa profesorom Radenovićem, dotakli smo se nastupa opozicije u političkoj utakmici. Njegov stav je da suština našeg bitisanja treba da bude doprinos, a ne oštećenje drugog. 

Kada radite nešto uspešno, uvek će postojati oni koji će to osporavati. Ne odgovaram na komentare da sam “budala”, kao što je pisao Danas. Opozicija misli da ja ulazim u politiku iz neke trivijalne koristi. Moj jedini interes je rad – tvrdi Radenović. 

V.Lukić

Stojan Radenović drugi je na listi Srpske napredne stranke

 

Kaže da mu je politika mnogo jasnija nego mnogim političarima. Veruje da bi opozicija mogla da se popravi u izjavama, priči i slušanju čoveka. 

Ko nema rezultat, ne može da izađe pred ljude. Ako vi nemate rezultat, sem golu flofu, ne možete da izađete. Opoziciji fali malo bolja matematika. Ona služi da objašnjenjima pokriva situaciju i daje nam zakone mišljenja. Pojedini ljudi iz opozicije govore da je srpski narod izvršio genocid. Ako hoće da učestvuju u politici, već su sebi snizili verovatnoću da će uspeti tim izjavama. 

U razgovoru sa svojom koleginicom profesor je dobio savet da, kada ulazi u politiku, poradi na tome da vlast bude smenjiva. Takvo mišljenje naroda se rasulo zbog širenja floskule od opozicije o “borbi za smenljivu vlast”.

Vlast treba da bude smenljiva, ali po proceduri i zakonu. Ne može vlast biti smenljiva u svakom trenutku kada neko poželi jer postoji procedura. Takav stav opozicije ne vodi ka napretku. Aktuelna vlast je mnogo doprinela da se stvore dobri uslovi za smenljivu vlast. Snizili su prag na tri odsto, što je veliki poklon. Veliki je uspeh i vlasti i opozicije što svi izlaze na crtu.

Pored svojih velikih naučnih dostignuća i ulaska u politički ring, profesor ne voli da govori o matematičkoj karijeri, već ističe da su on i matematika jedno, da je on s njom i da ga ona ne napušta. Veliki je patriota i, pored naučnih doprinosa, želi da učestvuje u direktnoj pomoći državi i mladima zajedničkim radom sa Srpskom naprednom strankom. 

Činjenice

–  Prvi naučno-istraživački rad je objavio 1977. i dobio prvi citat u Poljskoj, što je za njega predstavljalo veliku čast 

–  Do 1979. bio je profesor u XIV beogradskoj gimnaziji

–  Nakon doktorata, postaje predavač na Prirodno-matematičkom fakultetu 

– Od 2000. radio na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je dočekao penziju

– Sa 65 domaćih i preko 150 stranih koautora objavio je oko 400 radova u međunarodnim časopisima 

– Zahvaljujući njegovom doprinosu, Univerzitet u Beogradu se 2016. plasirao među 300 najboljih na Šangajskoj listi 

– Tomislav Nikolić ga je odlikovao za izuzetne zasluge 

 

 
REPUBLIKA