SRPSKA PRINCEZA JELENA RODILA JE POSLEDNJEG ROMANOVA! Doživela je tragičnu SUDBINU – muža su joj UBILI, a nju su bacli u TAMNICU

Princeza Jelena se 1911. godine udala za kneza Jovana Konstantinovič, a u Rusiji je poznata kao Jelena Petrovna.

Jelena Karađorđević je stigla u Rusiju kao snaha udata za kneza iz imperatorske porodice u avgustu 1911, a u decembru 1918. godine bila je prinuđena da je napusti pod pritiskom sovjetske vlasti. Brak je mogao biti politički, a ispostavilo se da je bio iz ljubavi.

Bila i milosrdna sestra u Petrogradu je bila veoma angažovana oko tzv. Srpskog komiteta, koji je pomagao Srbiji u Prvom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu. Ona je veoma mnogo doprinela predstavljanjem Srbije u ruskom društvu, mnogo je radila na upoznavanju visokog ruskog društva sa Srbijom i interesima Srbije, bila je veoma aktivna i uspela je da za to relativno kratko vreme, koliko je bila u Petrogradu, od 1911. do 1918. godine, učini veoma mnogo za zbližavanje i jačanje rusko-srpskih odnosa.

Tragična sudbina

Kada pročitate Jelenu biografiju, shvaićete da se radi o tragičnoj priči.


ŽIVOTNA PRIČA MINE KARADŽIĆ! Prevodila je srpske narodne pesme na nemački, bila Vukova MILJENICA, a umrla u SAMOĆI!NAJPOPULARNIJE MUŠKO I ŽENKO IME U SRBIJI! Imaju MOĆNU simboliku, a evo zbog čega ih roditelji BIRAJU

NAJPOPULARNIJE MUŠKO I ŽENKO IME U SRBIJI! Imaju MOĆNU simboliku, a evo zbog čega ih roditelji BIRAJU

Rodila se u izgnanstvu u Crnoj Gori u Rijeci Crnojevića, živela jedno vreme u Švajcarskoj, gde je živeo i njen otac Petar Karađorđević, udala se 1911. godine i odmah je svojim životom i životom svoje porodice ušla u jednu veliku istorijsku dramu i iz te istorijske drame izašla sa jednom vrlo tužnom sudbinom.

Pratila je svoga muža (u izgnanstvu) do Alapajevska, u današnjoj Sverdlovskoj oblasti, blizu Jekaterinburga, gde je on bio ubijen zajedno sa više kneževa dinastije Romanov.

Bila je zatvorena u Jekaterinburgu, potom je bila nekoliko meseci u zatvoru u Permu, a zatim i u Moskvi – u zatvoru u Kremlju, da bi na kraju posredovanjem srpske misije u Rusiji, pre svega poslanika Miroslava Spalajkovića, srpskih oficira i norveške misije, koja je zastupala interese Srbije, uspela da izađe iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza i da se nastani u Švedskoj, piše Sputnjik.

Međutim, tu nije dugo ostala. Sa sinom Vsevoldom i ćerkom Jekaterinom otišla je u London, gde su se njena deca obrazovala na Oksfordu. Tragično je bilo to što kneginja Jelena Petrovna nije znala da je njen muž, koga je ona jako volela, dva meseca pre toga već bio ubijen. Ona je mislila da je knez Jovan Konstantinovič uspeo da pobegne iz Alapajevska, da se prebaci u Evropu ili Ameriku, i da je tamo čeka. Upravo ta nada joj je pomogla da prebrodi sva iskušenja zatvora i zatočeništva.

Živela u hotelima

U Londonu je živela po hotelima. Na kraju, umrla je u Francuskoj, na neki način zaboravljena od svih, i sahranjena je u Nici. Do kraja svog života živela je u hotelima. Rešila je da ne gradi dom u koji nikada neće doći njen muž i otac njene dece – Jovan Konstantinovič. Umrla je u oktobru 1962. na jugu Francuske, ne videvši svoju Srbiju.

Njen suprug, knez Jovan Konstantinovič Romanov, bio je sin velikog kneza Konstantina Konstantinoviča i velike kneginje Elizabete Mavrikijevne.

Brutalno je ubijen u Alapajevsku od strane boljševika 18. jula 1918, dan nakon pogubljenja ruskog cara Nikolaja Drugog i carske porodice u Jekaterinburgu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark