Šef diplomatije Rau prekršio princip neutralnosti tokom posete Prištini

Predsedavajući OEBS-a Rau se sastao sa predstavnicima vlasti u Prištini iako su u kabinetima njegovih domaćina bile istaknute zastave tzv. Kosova, čime je prekršena statustna neutralnost. Rau je razgovarao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, dok su iza njih bile postavljene zastave tzv. Kosova.

U protestnoj noti Republike Srbije je iskazano razočaranje i navedeno da Srbija dosledno ističe neophodnost poštovanja statusno neutralne pozicije OEBS-a prema Kosovu i Metohiji na sastancima i događajima OEBS-a, u dokumentima ove organizacije, radu na terenu, uključujući posete Prištini zvaničnika i predstavnika OEBS-a.

Uprkos tome, ukazano je da su ovi principi upadljivo prekršeni tokom posete predsedavajućeg Zbignjeva Raua Prištini, jer je dozvoljeno da se sastanci predstavnika prištinskih vlasti sa Rauom predstave kao državna poseta.

Foto: facebook.com

Srpske zastave

U noti se podseća i da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ostaje jedini pravni okvir za prisustvo i aktivnosti OEBS-a na Kosovu.

Na to je pre tri dana ukazao i šef srpske diplomatije Nikola Selaković prilikom posete Zbignjeva Raua Beogradu.

Na našoj teritoriji imamo dve misije OEBS-a jedna je u Beogradu, druga u Prištini. Vlada podržava rad misije na KiM kao najuverljivijeg statusno neutralnog prisustva, čiji se rad bazira na Rezoluciji 1244 – rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji sa Rauom, prenose Novosti.

Srbija je iskazala proteste i prošle godine kada je Šveđanka An Linde, kao predsedavajuća OEBS-a, prekršila statusnu neutralnost ove organizacije kada se prilikom posete Prištini sa predsednicom Vjosom Osmani slikala ispred kosovske zastave, kao i kada se generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid sastala sa Aljbinom Kurtijem i Osmani u njihovim kabinetima u kojima su bile istaknute zastave.
Republika / infomart