Šaban Šaulić nije bio samo pevač


Šaban Šaulić bio je jedan od najpopularnijih srpskih pevača narodne i folk muzike, a preminuo je posle teške saobraćajne nesreće u Nemačkoj, gde je imao nastup.

Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Veliki deo detinjstva je proveo u Bijeljini. Rani život Šaban i njegova starija sestra su živeli veoma skromno jer roditelji nisu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke. Pevača je pazila sestra čija je obaveza bila i da vodi računa o domaćinstvu.

Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da peva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpevao je pesmu: “Jablani se povijaju” i napunio kafanu. Nastavio je tu da peva i da dolazi sa drugovima.

Za PGP RTS je izdao prvu singlicu sa još tri pesme: “Zasviraj mi, Cigo, tužnu pjesmu”, “Ne plači, srce” i “U kafani ja usamljen”. Sa 18 godina se preselio u Beograd što mu je, kao detetu iz provincije, teško palo. Ljudi su čuli za njega, ali niko nije znao kako izgleda. Bio je stidljiv i povučen, a devojkama se retko udvarao. Sa suprugom Gordanom ima troje dece, dve ćerke Ildu i Sanelu i sina Mihajla. Ilda je, iako se Šaban u početku protivio, krenula njegovim putem i postala poznata pevačica. Takođe, imao je i vanbračnog sina Roberta koga je priznao i plaćao mu je alimentaciju do 18. godine. Šaban je smatrao da je njegova supruga ponela najveći deo tereta oko vaspitanja njihove dece jer je on često bio odsutan.

Do 2002. godine je nosio periku, ali nakon toga je promenio imidž koji je prezentovao zajedno sa novim albumom. Zbog stresa koji prati njegov posao, najviše je voleo da se osami u kućici u Krčedinu i da peca.

Pevača su zvali i “kralj narodne muzike” što se njemu nije dopadalo.

“Nikako, verujte mi. Znam da su već i carevi i kraljevi pomrli pre nekoliko godina. Nikad nije bilo da stavim nos na plafon zbog te titule. To su kolege htele da me prozovu, ali mi nije toliko drago. Lepše mi je kada mi kažu da sam jedan od najboljih u svom poslu”, izjavio je pevač svojevremeno.

Bonus video:


02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)

Espreso / Infomark