RUSA I BELORUSA NI NA MAPI! Otvorene Zimske paraolimpijske igre u Pekingu

Predsednik Kine Si Đinping proglasio je Igre otvorenim.

Na Igrama će se takmičiti 564 sportista iz celog sveta, ali ne i ruski i beloruski sportisti, koji su izbačeni sa takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Želim, moram da počnem porukom mira. Kao vođa organzacije čija je srž inkluzija, gde se slavi različitost i prihvataju razlike, užasnut sam onim što se trenutno dešava u svetu – rekao je na ceremoniji predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endru Parsons.

Rusija je napala Ukrajinu nedugo pošto su završene Zimske olimpijske igre u Pekingu i time je prekršila olimpijsko primirje.


EVROLIGA DONOSI NOVU ODLUKU? Ovo bi UNIŠTILO Zvezdine nade za Top 8MIJAILOVIĆEV APEL NAVIJAČIMA PRED DERBI! Da sa poštovanjem ugostimo gradskog rivala

MIJAILOVIĆEV APEL NAVIJAČIMA PRED DERBI! Da sa poštovanjem ugostimo gradskog rivala

Organizatori Zimskih paraolimpijskih igara prvobitno su dozvolili učešće Rusije i Belorusije, ali su posle brojnih kritika odlučili da im zabrane da se takmiče, navodeći i tenzije u olimpijskom selu.

Ruski paraolimpijski komitet se neće žaliti, ali je naveo da je ta odluka politizovana.

Tanjug/AP

Otvaranje Zimskih paraolimpijskih igara

Ukrajinski sporisti su iz neimenovane zemlje doputovali u Peking, a 20 članova delegacije bilo je na današnjoj ceremoniji.

Čudo je što smo stigli na Paraolimpijske igre – rekao je šef ukrajinske olimpijske delegacije Valeri Suškevič.

Najbrojnije sportiste na takmičenju koje počinje u petak ima Kina – 96, a slede je SAD sa 65.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama sportisti će se takmičiti u skijanju, kros-kantriju, biatlonu, hokeju, snoubordu i karlingu.

Od 564 sportista 138 su žene.

Još mnogo posla treba da se uradi na postizanju rodnog pariteta, ali znatno povećanje učešća žena na Zimskim paraolimpijskim igrama u poslednjih 20 godina pokazuju da idemo u dobrom pravcu – naveo je Parsons.

Zimske paraolimpijske igre u Pekingu trajaće do 13. marta.

Pratite nas na društvenim mrežamaINFORMER