Računamo na Srbiju pri glasanju u UN


Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas o rezoluciji UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine.

“Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju”, navodi se u u zajedničkom autorskom tekstu Žiofrea i šefova misija članica EU u Srbiji, objavljenom u listu Kurir.

U tekstu se podvlači poruka visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja od 28. februara da celokupna međunarodna zajednica treba da udruži snage i pomogne da se okonča ruska vojna agresija.

“Srbija je deo te međunarodne zajednice i država kandidat za članstvo u EU. Deo pristupanja Uniji je puna usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom”, ističe se u tekstu i dodaje da su otvoreni za partnere na zapadnom Balkanu da se pridruže Uniji.

Ukazavši da se nalazimo na prekretnici evropske istorije i da ratna vremena ponekad zahtevaju teške odluke, u tekstu se ističe da situacija od nas očekuje ne samo da stavimo zajedničke interese ispred nacionalnih, već nam takođe pokazuje da je u ovom slučaju zajednički interes nacionalni interes.

Evropska unija ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u tekstu i ističe da Rusija mora odmah da prekine vojne akcije, bezuslovno povuče sve svoje snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.RTS / Infomark