Procurili podaci kako su političari pomagali Uberu, među njima Makron i komesarka Kros


Hiljade procurelih fajlova, koji se odnose na period od 2013. do 2017. godine, razotkrilo je kako se Uber “udvarao” uticajnim političarima i koliko je daleko otišao da izbegne pravdu, javlja Bi-Bi-Si.

U dokumentima se detaljno vidi da je ova kompanija dobijala veliku pomoć od svetskih lidera kao što su aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron i bivša komesarka Evropske unije Neli Kros.

Kako navodi Bi-Bi-Si, Uber dosijei pokazuju da je Emanuel Makron bio u kontaktu sa osnivačem Ubera, dok je bivša komesarka EU Neli Kroes tajno lobirala za kompaniju.

Naime, dok su francuski taksisti organizovali ponekad i nasilne proteste protiv Ubera, Makron – sada predsednik – bio je u kontaktu sa Uberovim kontroverznim šefom Travisom Kalanikom, kojem je rekao da će reformisati zakone u korist te kompanije, piše u tekstu.

Što se tiče bivše komesarka EU za digitalne tehnologije Neli Kros, Bi-Bi-Si navodi da je ona bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka mandata, a da je zatim tajno lobirala za tu firmu, potencijalno kršeći etička pravila EU.

Ovi “papiri” otkrivaju i da je bivši šef Ubera lično naredio upotrebu “kill switch” – mehanizma za hitno isključivanje sistema, kako bi kako bi se sprečilo da policija “upada” u kompjutere.

Kako se navodi, na kraju su reagovali akcionari, a Travis Kalanik je 2017. izbačen iz kompanije.

Šta kažu u Uberu

Kompanija Uber navodi da je njegova zamena, Dara Kosrovšahi imao “zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera” i da je “sproveo rigorozne kontrole”.

Ističu i da ponašanje kompanije u prošlosti nije bilo u skladu sa vrednostima koje sada zastupa, te da je danas to “drugačija kompanija”.

Ova dokumenta po prvi put otkrivaju kako su lobiranje od 90 miliona dolara godišnje i napor u odnosima s javnošću “regrutovali” prijateljski nastrojene političare da pomognu Uberovu kampanju da “poljulja” evropsku taksi industriju. 

Britanski javni servis podseća da Uber u to vreme nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svetu, već i jedna od najkontroverznijih kompanija – praćena sudskim sporovima, optužbama za seksualno uznemiravanje i skandalima u vezi sa kršenjem podataka.

Uber fajlovi sadrže više od 124.000 zapisa – među kojima 83.000 imejlova i 1.000 drugih fajlova, uključujući i razgovore, za period od 2013. do 2017. godine.

Procurili su do Gardijana i podeljeni sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama, uključujući Bi-Bi-Si.RTS / Infomark