OVO SU KRITIČNE TAČKE! Krađe automobila najčešće se dešavaju u PET opština u Beogradu! Nikako ne ostavljajte auto ovako ni pet minuta!

Više od 30 krađa u Beogradu za samo šest meseci dovoljan su argument za oprez. Nije potrebno mnogo vremena da vešt lopov uzme sve što mu padne pod ruku, pa čak i da ukrade automobil.

Krađe automobila u Beogradu nekada su bile učestalije nego danas, tvrde u MUP-u. Najčešće se kradu automobili na Novom Beogradu, Čukarici, Paliluli, Zvezdari i u Rakovici.

Na teritoriji grada Beograda imamo izvršenih 36 krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila na taj način što su vlasnici ostavili ključeve u vozilu, a vozilo u pogonu ili ključeve u vozilu u dvorištu ispred kuće ili na nekom drugom mestu i tako omogućili izvršiocima da lakše uđu u vozilo i odvezu ga – kaže za RTS Boško Sekulović, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima.

Iz policije apeluju na vlasnike da ključeve nikako ne ostavljaju u automobilu. U tom slučaju, za krađu su bukvalno dovoljne sekunde.

Čak ni i u ovim vrućim periodima, kada je bitno da se uđe u rashlađen auto, ne treba ostavljati ključeve u vozilu ispred prodavnice, pekare, vrtića, škole, na kupalištima, na Adi, Košutnjaku, upozorava Sekulović, i dodaje da u vozilu ne treba ostavljati vredne stvari, novčanik, laptop… jer ako krenu na kupalište izvršilac može polomiti staklo i ukrasti to.

Isto tako na parkinzima tržnih centara izvršioci takozvanim džemerima, odnosno ometačima, ometaju signal zaključavanja vozila – objašnjava Boško Sekulović.

Savet je da se nakon elektronskog zaključavanja vozila, fizički proverite da li je zaista zaključano. Jedino tako možete biti potpuno sigurni. Neretko, tvrde u MUP-u, ukradeni automobili završe u nekoj drugoj zemlji.

Iako je, prema statistici, krađa manje nego u isto vreme prošle godine, dobro je dodatno obezbediti automobil i na taj način i najveštijem lopovu otežati posao.
Republika / infomart