Ogroman udarni talas 60 puta veći od Mlečnog puta pronađen kako “lebdi” kroz univerzumTim istraživača koji koristi radio teleskop MeerKAT u Južnoj Africi naišao je na ovaj udarni talas

Istraživači su zaprepastili naučnu zajednicu i sve entuzijaste Svemira o vestima koje bi mogle biti čak “glasnije” i značajnije od “Velikog praska”. Uočili su udarni talas gotovo nezamislive veličine.

Tim istraživača koji koristi radio teleskop MeerKAT u Južnoj Africi naišao je na udarni talas. Daljnjim istraživanjem izračunato je da se udarni talas kreće brzinom od 1.500 km/s.

Naučnici su saopštili da je ovaj udarni talas generisan iz galaktičkog jata nazvanog Abell 3667 i da je ukupno 550 drugih galaksija bilo deo njega.

Foto: Francesco de Gasperin, SARAO

Istraživanje je objavljeno na sajtu Južnoafričke radio astronomske opservatorije (SARAO) koja je odigrala ključnu ulogu u identifikaciji udarnog talasa.

Šta dovodi do stvaranja udarnih talasa?

Postoji beskonačan broj galaksija. Kao što znamo, galaksija u kojoj se nalazi Zemlja zove se Mlečni put. Naša galaksija je toliko velika da bi bilo potrebno 1.000.000 godina da se prođe kroz nju.

Slično tome, postoje i galaktička jata koja su u osnovi skup galaksija.

Kada gravitacija dođe u igru, dva galaktička jata često imaju verovatnoću da se međusobno privlače i u jednom trenutku stvarajući masivni sudar, čiji je rezultat prosto rečeno, vatromet u Svemiru.

Ovi sudari često se smatraju najmoćnijim pojavama u našem Univerzumu. Tako nastaju udarni talasi.

Video: Divan prizor: Ruski kosmonaut usnimio polarnu svetlost, ali i čudnu pojavu

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Do Follow TELEGRAF