NIŠTA SE NE BACA! Evo kako da od ZAČINA kojima je ISTEKAO ROK napravite SVEĆU, SAPUN ili RASTERIVAČ BUBA

Dobra je ideja svakih šest meseci obaviti čišćenje ormarića sa začinima kako biste bili sigurni da kuvate sa onim svežima.

Međutim, začine kojima je istekao rok ne morate odmah baciti, već ih možete iskoristiti u druge svrhe – da od njih napravite nešto lepo poput sveće, sapuna, ili da osvežite prostor.

foto: Profimedia

Mirisna sveća

Da napravite sveću potrebno je da rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanile u dubljoj šerpi. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu koja je otporna na toplinu, poput tegle.

Sveća, Plava sveća
foto: Profimedia

Prirodna boja za garderobu

Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike, i svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu prokuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite da se krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šoljicu alkoholnog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da obojite i pustite da se krčka oko 30 minuta.

Sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling. Potrebno je da narendate običan beli sapun, i da ga prokuvate u čaju (u zavisnosti koji miris želite), i potom dodate odabrane začine.

Sapun
foto: Printscreen

Mirisne vrećice

Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana, i stavite ih na mesta gde se bube ili moljci skupljaju – poput ormara ili ostave.

Osveživač prostora

Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodne osvežavajuće efekte. Ulijte ih u malu vrećicu i okačite u memljivim područjima vašeg doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor, piše “Real Simple”.

(Kurir.rs)

Bonus video:

U PIROTU NASTAJE NAJBOLJA PICA NA SVETU: Sonjin specijalitet sa jagnjetinom, pirotskim kačkavaljem i čvarcima (KURIR TV)

11:15

U PIROTU NASTAJE NAJBOLJA PICA NA SVETU: Sonjin specijalitet sa jagnjetinom, pirotskim kačkavaljem i čvarcima (KURIR TV)


Kurir