NAJOTROVNIJE SOBNE BILJKE! Pejzažni arhitekta Dragan otkriva koje PROBLEME izazivaju, a ovo CVEĆE je OTPORNO na SVE

Mnogi se pitaju koje cveće mogu da posade u ova doba godine, a Dragan Čarević otkriva da postoje biljke koje se sade cele godine.

 –  A najviše one koji su zakasnili sa uređenjem terase, dvorišta … Svi mogu biti spokojni, jer sve biljke koje su kontejnerske, saksijske, mogu se saditi cele godine. Bitno je samo da se u ovom periodu, kad su najveće vrućine, ne rastresa busen prilikom presadnje, takođe dobro zaliti i po mogućstvu ne držati odmah na direktnom suncu. Najčešće se u ovom periodu sade začinske biljke, jer cvetnice je većina zasadila do sada, pa je teško naći u ovom periodu neki zadovoljavajući asortiman i kvalitet – kaže on.

Najotpornije balkonsko cveće

Žene vole da imaju lepo cveće na svom balkonu, pa naš pejzažni arhitekta odgovara koje je najotpornije na vrućine.

 – Veoma je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer to zavisi od mnogih faktora, a na prvom mestu je ljudski faktor. Sve zavisi od nas. Ako se želimo sami baviti biljkama, moramo malo istražiti kakve uslove traže, svetlost, voda, supstrat. Na osnovu uslova koje možemo pružiti biljkama biramo koje ćemo gajiti. To je najvažnije, izabrati pravu vrstu za naš balkon. Sve ostalo zavisi od nas, kada i koliko zalivati, kako i kada prihranjivati, kako i da li koristiti pesticide? Najbolje je prilikom kupovine biljaka pitati prodavca za sve, ako pre toga ne uspemo da saznamo. Među otpornijim vrstama je Prkos, Petunija, Pelargonija, Begonija, Hosta, Viola, Hortenzija…


SLATKA FANTAZIJA! Napravite prženice sa sosom od malina!Glumila je Džoijevu devojku u “Prijateljima”, imala nadimak “TELO”, a sada u 59. godini izgleda BOLJE NEGO IKAD! (FOTO)

Glumila je Džoijevu devojku u Prijateljima, imala nadimak TELO, a sada u 59. godini izgleda BOLJE NEGO IKAD! (FOTO)

Privatna arhiva

Pejzažni arhitekta Dragan Čarević

Otrovne biljke 

Verovatno ste već čuli da pojedine biljke mogu da budu otrovne i izazovu kože, a Dragan objašnjava koje je to kod nas.

 – Mnoge sobne biljke spadaju u otrovne, tako da treba voditi računa da li imamo takve biljke. One mogu biti opasne prilikom rada sa njima, ako sečemo uveli list, cvet, ako imaju neku povredu i curi tečnost iz njih. U kontaktu sa tom tečnošću možemo dobiti iritaciju kože, sluzokože, a najbitnije je ne dodirivati se po koži, očima prilikom rada sa tim biljkama i koristiti rukavice. Veoma je bitno ako imamo malu decu i kućne ljubimce da znamo da li imamo otrovne biljke, a ako ih imamo, obezbediti da im deca i ljubimci ne mogu prići. U slučaju da se desi, isprati kožu vodom i obratiti se odmah lekaru. Od otrovnih biljaka koje mogu da se nađu u našem domu, to su : Alokasia – poznatija kao Adam, Fikusi, Difembahije, Euforbije- mlečike, a od biljaka koje možemo naći na balkonima ili baštama to su Oleandar, Đurđevak, Narcis, Mrazovac – otkriva Čarević.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark