Najbogatiji Ukrajinac predaje svoje medije državi


Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov je u izjavi za Rojters rekao da će “Medija grup Ukrajina” predati dozvole za svoje televizijske kanale i štampane medije državi, kao i da obustavlja rad onlajn medija.

“Nevoljno sam doneo odluku da moja investiciona kompanija SCM izađe iz medijskog posla”, rekao je Ahmetov navodeći da je razlog zakon o suzbijanju prevelikog uticaja oligarha na privredu.

Ukrajina je prošle godine usvojila zakon kojim se oligarsima nalaže da se registruju i da ne učestvuju u politici i predložila da oni budu označeni kao osobe od “značajnog uticaja na medije”.

“Kao najveći privatni investitor u ukrajinskoj privredi uvek sam govorio da nikad nisam bio, niti ću biti oligarh”, rekao je Ahmetov.

Objasnio je da njegova kompanija nije uspela da proda medije po tržišnim uslovima zbog rata u Ukrajini i šestomesečnog roka koji je predviđao zakon o “suzbijanju opasnosti za nacionalnu bezbednost usled prevelikog uticaja oligarha” koji je donet u septembru.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio je da zakon predstavlja “novu stranicu u odnosima države i privrede” i pozdravio odluku Ahmetova kao dobar primer.

“Medija Grup Ukrajina” obuhvata niz televizijskih kanala, uključujući najgledanije – Ukrajina i Ukrajina 24, podseća Rojters.

Rojters navodi i da su u mesecima uoči napada Rusije na Ukrajinu TV kanali Ahmetova bili sve kritičniji prema predsedniku Zelenskom. kao i da je ukrajinski milijarder dolazio u sukob sa vladom.

Zelenski je u novembru tvrdio da Moskva planira da uvuče Ahmetova u pokušaj puča protiv njega, što je on odbacio navodeći da je “šokiran širenjem takvih laži”.RTS / Infomark