NAGRAĐEN ZA UBISTVO DAMJANA DRAGOJLOVIĆA? Protest u Valjevu, građani ogorčeni smanjenjem kazne ubici na 11 godina


NEZADOVOLJNI presudom Apelacionog suda u Beogradu, kojom je Valjevac Sreten Nikolić (28) osuđen na 11 godina zbog ubistva sugrađanina Damjana Dragojlovića (25) u ovdašnjem noćnom klubu “Zipa” krajem oktobra 2016. godine, nekoliko stotina građana Valjeva organizovalo je u subotu uveče protestnu šetnju centralnim ulicama i skup u gradu na Kolubari.

Foto B. Puzović

Prethodno, u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog održan je pomen Damjanu Dragojloviću.

Prvobitnom odlukom Višeg suda u Valjevu, podsetimo, Nikolić je bio osuđen na 35 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje. Potom, Viši sud kaznu je smanjio na 30 godina, a Apelacioni sud je tu presudu preinačio u pravosnažnu na 11 godina zatvora.

– Apelacioni sud je odlučio da Srbiji ne trebaju pravda i istina – rekla je majka ubijenog Damjana LJiljana Dragojlović. – Da li u sudskoj praksi ove ili bilo koje druge države primer da se kod istog, nepromenjenog činjeničnog stanja, kazna smanji za dve trećine?

Zbog, kako je rečeno, “sramotnog čina Apelacionog suda”, organizovana je “mala šetnja velikog nezadovoljstva”. Protestni skup na centralnom gradskom trgu završen je skandiranjem navijača, kojima je pokojni Damjan pripadao. Ubijen je u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine, posle svađe i tuče ispred noćnog kluba “Zipa”.

– Počinilac je nagrađen presudom koja izaziva ljutnju, gnev, gađenje, tugu, kao i sam zločin – rekao je na skupu Damjanov drug Igor Madžarević. – Ostaje nada da će se stvari promeniti nabolje, da će se deliti pravda umesto nepravde, da će se zakon primenjivati onako kako treba, jednako i pravično za sve. Nadamo se da će ova sudska odluka biti preispitana i promenjena.

Otišao, pa se vratio naoružan pištoljem

TOKOM postupka je utvrđeno da je, kada mu je u tuči Dragojlović zadao nekoliko udaraca rukama i nogom, Nikolić otišao, ali se ubrzo vratio naoružan pištoljem, pokušao da uđe u “Zipu” punu gostiju i ispalio hitac kroz staklo. Kada je ušao, nastavio je da puca u pravcu Dragojlovića i gostiju. Dva hica su Damjana pogodila u grudi i butinu, jednog gosta je teško ranio, dok je drugi od rikošeta bio lakše povređen. Damjan Dragojlović je ubrzo preminuo u valjevskoj bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Novosti /Infomark