KAKO PAS BIRA OMILJENU OSOBU? Ovako možete da proverite!

Evo kako da proverite da li ste vi omiljena osoba svom psu.

1. Socijalizacija je važna

Mnogi psi se najviše vezuju za onoga ko brine o njima tokom njihovog ključnog perioda socijalizacije, koji se dešava između rođenja i 6 meseci. U ovom uzrastu, mozak štenaca je neverovatno prijemčiv, a njihova rana društvena iskustva utiču na njih do kraja života. Zato je toliko važno osigurati da vaše štene ima pozitivne interakcije sa širokim spektrom ljudi, mesta i stvari, ali i drugih životinja.

Na primer, psi koji nisu izloženi ljudima koji nose šešire mogu kasnije u životu da se plaše šešira. Ako je vaš pas već bio odrastao kad ste ga usvojili, još nije kasno da postanete njegov miljenik. Iako su rana iskustva važna, nastavak socijalizacije kroz iskustva kao što su dnevni boravak za pse, sastanci za igru i svakodnevne šetnje je veoma važan.

pexels.com

Mnogi psi se najviše vezuju za onoga ko brine o njima tokom njihovog ključnog perioda

2. Pažnja i naklonost povećavaju vezu

Većina pasa ima tendenciju da se veže za osobu koja im posvećuje najviše pažnje. Na primer, u porodici sa dva roditelja i dvoje dece, pas može da favorizuje roditelja koji svakog jutra puni njegovu činiju i vodi ga u šetnju.


ŠER ima OVIH 6 ZDRAVIH NAVIKA zbog kojih izgleda i oseća se odlično i u 77. GODINI!

ŠER ima OVIH 6 ZDRAVIH NAVIKA zbog kojih izgleda i oseća se odlično i u 77. GODINI!


TEST LIČNOSTI! Slika koju PRVU UGLEDAŠ otkriva ŠTA te sprečava da pronađeš trajnu LJUBAV!

TEST LIČNOSTI! Slika koju PRVU UGLEDAŠ otkriva ŠTA te sprečava da pronađeš trajnu LJUBAV!

Pored toga, fizička naklonost učvršćuje vezu između psa i osobe. Ako je osoba nežna prema psu, pas će biti nežan prema njoj.

3. Pozitivna asocijacija je ključna

Osim pažnje svojih omiljenih ljudi, psi biraju miljenike i u zavisnosti od asocijacija. Drugim rečima, kada je osoba izvor dobrih stvari, pas formira vezu s njom. Na primer, kada god neko novi dođe u kuću, upoznajte ga sa psom i neka mu da poslasticu. Ovo uspostavlja trenutnu pozitivnu asocijaciju koja pomaže da upoznavanje prođe lakše.

4. Gde god da krenete, tamo ide i vaš pas

Da li je vaš pas vaša lična senka? Zar ne možete da stignete od tačke A do tačke B u svom domu, a da on nije iza vas? Onda je definitivno moguće da ste visoko rangirani na listi omiljenih ljudi vašeg psa-

Baš kao što pozitivna pažnja i druženje povećavaju vezu između psa i roditelja kućnog ljubimca, praćenje može da odražava slična osećanja.

pexels.com

Kako da postanete miljenik svog psa?

Ako imate osećaj da niste omiljena osoba svog psa, možete da poboljšate vezu između vas. Najlakši način je da provedete najmanje 30 minuta fokusiranog vremena svaki dan. Ovo ne uključuje šetnje, vreme u dvorištu ili zajedničko gledanje televizije. Vaše vreme vezivanja treba da bude aktivno i foksuirano.

Evo nekoliko aktivnosti povezivanja sa psom:

1. Igrajte igru donošenja, povlačenja konopca ili frizbija.

2. Odradite trening. Rad na novim veštinama ili jačanje starih je odličan način da se povežete.

3. Hrana (u zdravim ograničenim količinama) je ljubav. Ciljajte na zdrave izvore proteina sa ograničenim punilima i probajte neke domaće obroke za svog psa.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark