Kako izgleda stan Mire Banjac


Stan u samom centru Novog Sada, opremljen starinskim nameštajem, skupocenim umetninama i uspomenama na Zorana Radmilovića i Miku Antića je dom Mire Banjac. Glumica se svojevremeno u grad u kom je u mladosti živela iz Beograda preselila sa sinom Branislavom Jovanovićem, koji je teško podneo seldibu iz prestonice, navodno jer je u njoj već imao uređen profesionalni angažman.

Želivši da ponovo oseti vojvođanski Mira je insistirala na preseljenju, a nekretninu je uredila po uzoru na onu koju je imala u Beogradu.

Stilski nameštaj u mahagoni boji krasi Mirinu trpezariju i dnevni boravak, dok sa zidova vise umetnička dela koja je ranijih godina oštrim okom birala.

Težak život je imala Mira, otac ju je napustio u ranom detinjstvu, i sama se razvela te joj je osećaj porodice uvek falio, neizmerno joj je drago stoga bilo kada je naslednik odlučio da nastavi život sa njom, brine o njoj i na kraju krajeva preseljenjem u Novi Sad udovolji njenoj želji da užurbani život zameni daleko usporenijim tempom.

Dom Mire Banjac smešten je na odličnoj lokaciji odakle ona može da prošeta do pozorišta, galerija, ali i do pijace na kojoj je rado prodavci dočekuju. I dalje je i profesionalno vrlo aktivna, te priznaje da joj nije problem da odvoji sat vremena vožnje kako bi došla do Beograda učestvovala u projektima i prisustvovala premijerama. Mira je omiljena među glumicama stare garde, a svi načulje uši kada prepričava svoje dogodovštine sa Zoranom Radmilovićem i Mikom Antićem koji su joj bili česti gosti.

Podsetimo, u mirnom kraju Novog Sada živi Mira Banjac sa sinom, a komšije kažu da se uvek hvale ko im je u susedstvu.

– Iako će ove godine napuniti 93 godine, Mira Banjac ima energiju deteta. Uvek kada je vidite, koliko god da se teško kreće, njene oči igraju od radosti. Ona je kao nestašno dete, čujem kada joj sin govori da se smiri jer bi da uradi neke stvari koje fizički nije u stanju. Uvek je fina, javi se i popriča sa nama iako nismo njen nivo – kaže komšinica Ljilja.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

U obližnjoj prodavnici kažu da joj sin uglavnom kupuje namirnice ili žena koja im ponekad pomaže oko sređivanja kuće.

– Retko Mira svrati, nikada sama. Zato napravi spisak sinu, dolazi nekada i žena koja im pomaže u kući. Znam tačno kada se za nju kupuje, ona obavezno tražiti cigarete i voće. I kada su joj doktori savetovali da prestane da puši, rekla je da neće – kroz osmeh prodavačica prepričava priču koju je čula od komšija.

Gospodin u prolazu, kaže da se seća Mire još iz mladosti.

– Ona je imala težak život, ali o tome nikada ne priča. Uvek je puna optimizma i nasmejana. Čujemo i kada uči tekst za snimanja. Jedva čekamo da je vidimo u “Igri sudbine”, čuli smo da će uskoro da snimi svoje role. I kao mlada je bila sposobna, svuda je stizala, mnogo je radila – kaže Dragan.

Susedi kažu da Miri često žene kupuju cveće i daruju je na ulici zbog svega što je učinila za kulturu, a da im se ona ljubazno zahvali, skromno i sa puno ljubavi.

Mira Banjac
foto: Prinscreen

Mirjana T. Banjac, poznatija kao Mira Banjac je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Danas sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu.

Pozorišnu karijeru je započela u Sremskoj Mitrovici. Igrala je u Narodnom pozorištu u Banjaluci, te Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Od 1970. godine je bila član „Ateljea 212“ na čijoj sceni je ostvarila brojne značajne uloge. Televizijsku karijeru započela je 1964. godine ulogom u filmu „Boj na Kosovu“.

Do sada je ostvarila više od 160 uloga u televizijskim filmovima i serijama, dugometražnim i kratkim filmovima. Mnogi je pamte kao Mariju iz istoimene serije ili Danicu Čvorović iz filma „Balkanski špijun“, dok je mlađim generacijama ostala u sećanju kao Ružica Sinđelić iz serije „Vratiće se rode“. Mira Banjac je jedna od naših najnagrađivanijih glumica.

Tri puta je osvojila „Zlatnu arenu“ na Festivalu u Puli, dobila je dve Sterijine nagrade, te velike nagrade „Pavle Vujisić“, „Joakim Vujić“ i „Žanka Stokić“. Osim toga, dobitnica je nagrade „Zlatni ćuran“, „Dobričinog prstena“, „Nušićeve nagrade“ i mnogih drugih.

Bonus video:

MIRA BANJAC 4 DECENIJE POSLE FILMA MAJSTORI, MAJSTORI

00:59

MIRA BANJAC 4 DECENIJE POSLE FILMA MAJSTORI, MAJSTORI

(Espreso)

Espreso / Infomark