Kako izabrati NAJSOČNIJU LUBENICU i DINJU? Pažljivo pogledajte i OMIRIŠITE plodove!

Na pijacama je u jeku sezona lubenica i dinja. Svako želi da izabere najukusniju i najslađu. Pripremili smo nekoliko saveta koji će vam pomoći da odaberete najbolje lubenice i dinje. Prilikom kupovine dovoljno vam je svega par minuta da pažljivo pogledate i omirišete plodove, te da kući odnesete najsočniju i najslađu voćku.

Miris i kora odaju kvalitet dinje

Kada birate dinje, obratite pažnju na njihovu koru. Izbegavajte one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je dinja ubrana prerano. Umesto toga, bolje je da izaberete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje. Proverite dinju kucanjem. Ako kucnete o dinju i čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju. Ako dinja nema sladak miris, to znači da je prezrela.

Shutterstock

Kada se dinje iseku, ključ njihovog očuvanja leži u frižideru

Čuvanje dinja pre konzumacije

Kada se dinje iseku, ključ njihovog očuvanja leži u frižideru. Dinje treba oguliti, iseći na željene oblike i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Mogu se čuvati u frižideru do nedelju dana. Međutim, nesečene dinje treba čuvati na sobnoj temperaturi kako bi se očuvala slatkoća.

Tajna sočne lubenice

Mnogima omiljeno letnje voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve pijace. Uz nekoliko korisnih saveta lakše ćete izabrati onu koja ima idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti.


SVINJETINA sa PAPRIKOM! Lagani, letnji obrok!

SVINJETINA sa PAPRIKOM! Lagani, letnji obrok!


LEČO sa PAPRIKAMA i KOBASICAMA! Mađarski specijalitet za letnje dane!

LEČO sa PAPRIKAMA i KOBASICAMA! Mađarski specijalitet za letnje dane!

Morate potražiti čvrstu i simetričnu lubenicu bez posekotina, modrica ili udubljenja. Bilo koje nepravilne grudvice ili izbočine značile bi da je voće dobilo nedovoljnu količinu sunca ili vode. Proverite da li lubenica ima žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kojem je ona ležala na zemlji. Ako u tom delu ima linije koje liče na paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom sazrevanja. Veći broj oprašivanja doprinosi većoj slatkoći lubenice.

pexels.com

Na osnovu peteljke lubenice odredićete njenu svežinu

Ni mala ni velika

Uzmite u obzir i veličinu lubenice – ona ne bi smela biti ni premala ni prevelika, birajte one srednje veličine. Na osnovu peteljke lubenice odredićete njenu svežinu. Ako je peteljka zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme, a ako je peteljka ravna, znači da je ubrana prerano.

Da se ne smrzne

Cela, nesečena lubenica može da se čuva u frižideru do nedelju dana. Vodite računa da ne čuvate voće ispod 4 stepena Celzijusa jer to može izazvati smrzavajuće povrede voća. Lubenicu možete da isečete kao što obično radite. Oštricu noža jednostavno spustite po bokovima ploda. Ovo će odvojiti koru od mesa. Isecite lubenicu na okrugle diskove, a zatim narežite diskove na kocke od 2 cm. Ako je ne konzumirate odmah, isečenu lubenicu treba prebaciti u posudu sa poklopcem i čuvati u frižideru do tri-četiri dana.

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark