Kako da ISPOSTITE KRVNE SUDOVE? Ove promene u ishrani i načinu života obaraju HOLESTEROL!

Nije svaki holesterol štetan. Holesterol lipoproteina male gustine (engl. LDL) je loš; holesterol lipoproteina velike gustine (engl. HDL) je koristan pošto pomaže da se ukloni LDL iz krvi. Često su promene u ishrani i načinu života dovoljne da vrate nivoe holesterola u normalan odnos, a ako primetite da se ništa ne dešava svakako se obratite svom lekaru za pomoć.

Izbacite “loše” masti iz ishrane

Odstranite što je moguće više zasićenih masti iz svoje ishrane. Bežite glavom bez obzira od palminog i kokosovog ulja koja se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama, posebno u biskvitima i keksu.

Transmasne kiseline bi takođe trebalo izbegavati koliko god je to moguće. Margarini, mnogi biskviti, keks i grickalice koje se kupuju u prodavnici, pa čak i hleb, puni su ovih masti.

pexels.com

Kupovni hleb je pun transmasti

S druge strane jedite više svežeg voća, povrća i žitarica od celog zrna. Ukoliko volite crveno meso, probajte divljač. Ovo meso ima samo delić masnoće koja se nalazi u mnogim vrstama juntetine koja se prodaje u supermarketima.


RADA ĐURIČIN HITNO HOSPITALIZOVANA! Glumica u bolnici zbog ozbiljnih zdravstvenih problema!

RADA ĐURIČIN HITNO HOSPITALIZOVANA! Glumica u bolnici zbog ozbiljnih zdravstvenih problema!


KORISTITE KESE ZA PEČENJE? RAZMISLITE DVA PUTA! Nutricionistkinja otkriva da li je to baš najzdraviji izbor

KORISTITE KESE ZA PEČENJE? RAZMISLITE DVA PUTA! Nutricionistkinja otkriva da li je to baš najzdraviji izbor

Unosite više dobrih masti

Brojna istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ne samo što snižava nivo LDL-a, već i podiže nivo HDL-a u organizmu. Preporučene su dve supene kašike na dan, a uživajte i u koštunjavom voću, jedite avokado, ali i kikiriki puter. On možda sadrži dosta kalorija, ali većima masti koje sadrži su nezasićene, piše reader’s digest.

Omega-3 masne kiseline

Riba je mnogo više od zamene za meso. Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje snižavaju nivo LDL holesterola, te neka vam bude tri puta nedeljno na meniju, a možete da koristite i suplemente ribljeg ulja.

Shutterstock

Riba je obavezna na meniju dva puta nedeljno

Seme lana je takođe odličan izvor omega-3 masti. Ukoliko kupujete celo zrno, sameljite ga pre nego što ga pojedte, jer će inače proći kroz vaš sistem za varenje, a da se nije razložilo.

Od belog luka do đumbira

Uzimajte svoju dnevnu dozu belog luka, ali i đumbira. Obe namirnice pomažu u smanjenju apsorpcije i povećanju izlučivanja LDL holesterola, a korisnim se pokazao i sveže isceđen ili sok od pomorandže iz tetrapaka.

Sportski život

Zašnirajte svoje patike za šetnju i žustro koračajte 30 minuta dnevno. Umesto toga biste mogli da posetite teretanu i pola sata hodate po traci. Ili idete na trčanje ili plivanje pre ili posle posla. 

Shutterstock

Budite fizički aktivni

Koristi od redovnog vežbanja su neosporne. Istraživanja pokazuju da će fizička aktivnost smanjiti vaš ukupan rizik od bolesti srca i šloga. A redovno vežbanje takođe pomaže da se kontrolišu dijabetes i povišen krvni pritisak, od koji su oba dva nezavisni faktori rizika za bolest srca.

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark