KAFA NIJE REŠENJE! Provereni načini da problem sa NISKIM PRITISKOM nestane!

Oni koji pate od niskog krvnog pritiska znaju koliko neprijatnih simptoma ga prati, od malaksalosti, bledila do nesvestica i lošeg pamćenja. Neki prirodni preparati poput gloga, čaja od imele i crnog vina mogu da budu od pomoći.

Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedine osobe u određenim uslovima i relativan je pojam. Smatra se da je krvni pritisak nizak kada su njegove vrednosti ispod 90/60 mmHg merene više puta, i to ambulantno.

Umor, glavobolja…

Za razliku od visokog, nizak krvni pritisak nema potrebnu snagu delovanja na zid krvnih sudova, tako da se organi ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika i hranljivih materija. Usled toga dolazi do pojave malaksalosti i umora, vrtoglavice, pa i nesvestice, glavobolje, pospanosti, srce ubrzano kuca… Ovi simptomi vitalno ne ugrožavanju pacijenta, ali u velikoj meri utiču na kvalitet njegovog života. 

Shutterstock

Nizak pritisak imate ako je njegova vrednost ispod 90/60 mmHg

Ipak, neko može celog života da ima vrednosti krvnog pritiska i ispod 90/60 mmHg, a da ipak normalno funkcioniše i ne oseća simptome, jer se telo jednostavno naviklo.

Dosadašnja statistika pokazuje da se najugroženije žene srednje dobi  u 40-im i 50-im godinama života. Takođe veoma često je prisutan i nizak pritisak u trudnoći.

Supa da, kafa ne!

Nizak pritisak može da se reguliše unošenjem dovoljne količine tečnosti i soli. So pomaže da se voda zadrži u organizmu. Korisno je popiti jednu čašu crnog vina pred ručak i jednu pred večeru, jer je crno vino bogato flavonoidima i dobar je antioksidans, pa služi i kao lek za hipotenziju.

Treba unositi što više napitaka, ne previše zaslađenih sokova, supa i čorbi. Čaša svežeg soka od cvekle dnevno za nedelju dana može značajno da ublaži simptome, a efikasnim se pokazao i sok od začinjenog paradajza.

Shutterstock

Unosite što više tečnosti, uključujući supe i čorbe 

Ustajte iz kreveta polako i povećajte fizičke aktivnosti. Onima sa nižim pritiskom može da pomogne i umereno hladan tuš posle ustajanja. Takođe, pritisak je najniži u prvom satu nakon jela, ali ovaj problem može da se umanji ako jedete češće, a manje obroke. Jednom rečju, sve što doprinosi boljoj cirkulaciji – pomaže.

Mada ljudi pogođeni hipertenzijom često posežu za kafom, lekari smatraju da to nije dobra ideja. Kofein je diuretik (olakšava izbacivanje tečnosti), tako da posle trenutnog podizanja krvnog pritiska dugoročno dovodi do njegovog snižavanja. Vredi probati i kompresivne čarape ili elastične zavoje da biste umanjili sakupljanje krvi u venama nogu.

Ako vam ništa od navedenog ne povisi krvni pritisak u većoj meri i ne olakša vam simptome, rešenje je adekvatno lečenje koje će sprovesti specijalista kardiolog.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežamaInformer / Infomark