IZUZETNA SARADNJA! Gradonačelnik Bakić se sastao sa šefom Misije OEBS u Srbiji!

Gradonačelnik Bakić je naveo da su se tokom srdačnog susreta zajednički osvrnuli na saradnju Grada Subotice i Misije OEBS-a tokom proteklih godina  i da se u okviru te izuzetne saradnje kao posebno dobar primer ističe podrška Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakluteta u Bujanovcu.

Dodao je kako je Subotica imala čast da je i prethodni šef Misije, ambasador Oricio, poseti 2017. godine, a da to danas čini i ambasador Bratu, u drugoj godini svog mandata.

Informer

Susret nas je iskreno obradovao, jer smo imali čime da se pohvalimo pred našim gostima u svim oblastima koje prati i unapređuje Misija OEBS-a, posebno po pitanju manjinskih prava i skladnog suživota – istakao je Bakić.

On je podsetio da je Subotica sedište tri veoma značajna nacionalna saveta manjinskih zajednica  i da gotovo svaka od 23 manjine prisutne u Srbiji ima svoje predstavnike u ovom gradu.

Zadovoljstvo nam je bilo i da upoznamo ambasadora sa dobrim primerom saradnje i međusobnog uvažavanja koji dajemo u okviru naše lokalne politike u kojoj vlast vrši jedna široka koalicija usmerena na interese svih građana. Mnogo je prostora za dobre projekte u kulturnoj i socijalnoj sferi i naša lokalna samouprava stoji na raspolaganju ambasadoru i njegovom timu za svako unapređenje saradnje. Nadamo se da mu je boravak u našem gradu bio prijatan i da će nam rado ponovo doći u goste – naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Jan Bratu je kazao da je ovo njegova prva poseta Subotici u svojstvu šefa Misije OEBS-a u Srbiji i da se danas, pre susreta sa gradonačelnikom Subotice Bakićem, sastao sa nacionalnim savetima mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, kao i sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Sa Ekonomskim fakultetom u Subotici sarađujemo, naročito kada je reč o Odeljenju ovog fakulteta u Bujanovcu. Rad subotičkog Ekonomskog fakulteta je veoma važan u smislu pružanja kvalitetnog obrazovanja i mogućnosti koje ono pruža mladima u Bujanovcu. Ovo je multietnička i multilingvalna sredina i verujem da je, u tom pogledu, ovaj fakultet pravi primer kako se to dobro iskustvo može koristiti i u drugim regionima Srbije – rekao je Bratu.

Dodao je da je razgovor sa gradonačelnikom bio najviše fokusiran na pitanja koja se tiču položaja nacionalnih manjina, ali i da su se dotakli i industrijske zone u Subotici.

Informer

Smatram da industrijska zona daje veliki doprinos ne samo u privrednom smislu i u pogledu ekonomije, već i kada je reč o otvaranju novih radnih mesta, što je veoma važno i za poboljšanje položaja svih zajednica koje ovde žive. Moj prethodnik, Andrea Oricio, ovde je poslednji put bio u maju 2017. godine i nadam se da nećemo toliko dugo čekati sa sledećom posetom. Subotica je lep grad, vidim da se dešava dosta pozitivnih stvari i to je dobra osnova i za našu dalju saradnju. Iskoristio bih ovu priliku i da se zahvalim gradonačelniku na velikom gostoprimstvu – istakao je ambasador Jan Bratu.

Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća Srđan Samardžić, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović i saradnici šefa Misije, šef za politiku i koordinaciju Štefan Nuner i viša savetnica za nacionalne manjine, Zuzana Pavlikova.