Imala je samo 1 da poruči! (FOTO)


Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Glumica Mia Bjelogrlić, ćerka Dragana Bjelogrlića, tvitovala je o genocidu u Srebrenici na dan sećanja žrtava koji se obeležava danas.

Uz fotografije žrtava, i bez komentara – osim današnjeg datuma i označavanja da je prošlo 27 godina od stravičnog zločina – Mia Bjelogrlić je napisala „11.7.1995. #Srebrenica27„.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obeležena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Na komemoraciji ponovo neće biti zvaničnika Srbije, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio da će u Potočare doći brojna delegacija njegove vlade.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci još 50 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici potvrđen je brojnim sudskim presudama, od Međunarodnog suda pravde u Hagu, preko Haškog tribunala, do sudova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Mladić je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Još tri visokorangirana oficira VRS osuđena su na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Uprkos tome, srpske političke elite u Bosni i Hercegovini i Srbiji, do danas nisu pokazale spremnost da se suoče sa prošlošću i da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Bonus video:

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

02:00

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

(Espreso)

Espreso / Infomark