Evo šta nikako ne smete da radite danas


Mesopusna nedelja, predstavlja pretposlednju pripremnu nedelju pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa. Završava se Mesnim pokladama. Iza ove sedmice dolazi Siropusna nedelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo.

Pročitajte još: DANAS SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE: Ove običaje treba ispoštovati kao znak sećanja na preminule

U Mesopusnoj nedelji, Crkva se seća Strašnog Suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu. Spasenje Hrišćana zavisiće od njihovih dela, pored molitvenog i isposničkog života. Ova nedelja se sa pomenutom uspomenom slavila još u VI veku, o čemu nam svedoči kondak koji je napisao Sv. Roman Melod. Kanon Mesopusne nedelje napisao je Sv. Teodor Studit, u VIII veku.

Neka bi Blagi Gospod sve nas sačuvao na putevima evanđeljskog spasenja, evanđelskom misli i raspoloženjem i dao nam Život Večni u Svom Nebeskom Carstvu. Amin

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice. Na Kosovu je još zovu i Osovita nedelja. U timočkim selima se naziva Uršna nedelja, kod Crnogoraca se naziva Debela nedelja i Redovna nedelja. U centralnoj Srbiji se naziva Šarena nedelja.

Pročitajte još: DANAS JE SVETI MELETIJE: Ako ste pravedni, a stradate, pomolite mu se OVOM MOLITVOM

 

U ovu nedelju se ne prave svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće. U sremu se u tu nedelju kolju svinje i priređuju gozbe, jer je to vreme pred Mesne poklade.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Novost / Infomark