Drecun za RTS. Ne znam na čemu Lajčak temelji svoj optimizam, dijalog besmislen bez napretka


Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je na forumu u Dubrovniku da su za Beograd i Prištinu spremna tri ili četiri sporazuma i da očekuje da će uskoro biti finalizovani.

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da Lajčak često daje optimističke izjave o tome da će biti postignut nekkvi sporazumi između Beograda i Prištine i da će čitav proces normalizacije biti završen do nekog određenog roka, a da se, kako kaže, ništa od toga nije dešavalo u minulom periodu.

“Sem što je ostvaren jedan napredak u dogovorenoj mapi puta za realizaciju energetskog dela Briselskog sporazuma. Ne znam na čemu on temelji svoj optimizam”, kaže Drecun.

Navodi da da su po dinamici predviđenoj za juli predviđena dva sastanka – prvi 14. jula posvećen postizanju sprazuma o nestalim, a drugi 19. jula na najvišem nivou .

Ukazuje da stav Prištine prema pitanju nestalih nikako ne ohrabruje.

“Uveli su termin ‘prinudno nestali’, a to bi značilo da je Srbija odgovorna za kidnapovanje i nestale, koji su taj status stekli zbog delovanja OVK”, rekao je on.

Drecun ocenjuje da je reč o “podmetačini” da Srbija preuzme odgovornost za zločine OVK.

“Vidim jednu političku manipulaciju, tešu političku igru koja je usmerena ka tome da se Srbija prevari. Da se ugrozi opstanak i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jednostranim potezima Prištine, demonstracijom sile kao što ke bilo ovo u Štrpcu, ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava kao što je sloboda kretanja zbog najavljenog oduzimanja tablica, napad na srpsle innstitucije koje funkcionišu na KiM u srpskim sredinama”, ukazuje Drecun.

Po meni je veoma neizvesno, dodaje on, da li će uopšte doći do nastavka dijaloga u ovim planiranim rokovima od strane Miroslava Lajčaka i ne znam na čemu on gradi toliki optimizam da kaže da smo blizu nekoliko sporazuma.

“Ja znam da se njemu žuri, da se žuri vodećim zapasnim zemljama da se taj proces razgovora odnosno normalizacije osnosa završi u ovoj fazi da bi se prešlo na sledeću fazu a to je takozvano međusobno priznanje što je za nas neprihvatljivo”, ukazuje Drecun.  

Mislim da je, dodaje on, najbolje način da mi sve to stavimo u izgled opciju zamrzavanja daljeg dijaloga dok se ne krene u realizaciju Zajednica srpskih opština, dakle da se konačno formira, dok se Priština ne natera da odustane od jednostranih poteza, dok ne odustane od namere da skidaju registarske tablice od 1. oktobra, dok se ne prestane sa nasiljem nad srpsskim narodom na KiM pa sa se nastavi dijalog, ovako čini mi se da ćemo opet imati jednu ispraznu priču gde će se održati neki sastanci, a na kojima se nikakav poseban napredak neće postići.RTS / Infomark