Devet kandidata bi zasad da nasledi Džonsona, ko je favorit


Sadžid Džavid i Džeremi Hant su među poslednjim poslanicima iz redova torijevaca koji su objavili da žele da zamene Borisa Džonsona na čelu britanske vlade. Obojica su u britanskoj vladi služila kao ministri zdravlja, a sada obećavaju da će smanjiti poreze.

Jedan od aduta Džeremija Hanta je, kako je sam rekao, to što nije bio u vladi Borisa Džonsona i što nije branio ono što se ne može odbraniti. On je možda i najveći favorit za mesto premijera.

Pored Hanta i Sadžida Džavida, u trku za mesto premijera ušli su i ministar finansija Nadim Zahavi i ministar saobraćaja Grant Šaps.

Očekuje se da će aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras u ponedeljak objaviti svoju kandidaturu.

Zahavi je, najavljujući svoj ulazak u trku, rekao da će smanjiti poreze za pojedince, porodice i poslovni sektor i povećati odvajanja za odbranu.

Ministar odbrane Ben Volas je prethodno rekao da se neće boriti za mesto lidera u Konzervativnoj partiji, iako je bio jedan od favorita, jer želi da se fokusira na svoj posao i na to da Britanija bude bezbedna.

Brojni poslanici dali su svoju podršku bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku, koji je često kritikovan zbog podizanja poreza.

Među kandidatima koji imaju manje šanse da uđu u Dauning strit su javni pravoadvokat Suela Brejvermen, bivša ministarka zadužena za ravnopravnost Kemi Badenoč, bivša ministarka trgovine Peni Mordaunt, i predsedavajući komitetu za spoljne poslove Tom Tugentad.

Ostavkom britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne stranke, pokrenuta je procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca. Tokom trajanja tog procesa, Džonson će vršiti dužnost premijera u ostavci, na kojoj bi mogao da ostane bar do kraja avgusta. RTS / Infomark