Danas su Sveti Kozma i Damjan, a evo šta je dobro uraditi da budete zdravi


Srpska pravoslavna crkva danas obeležava mučenike Svetog Kozmu i Damjana – svete Vrače

Braća su bila lekari i čudotvorci, a mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije.

Pročitajte još: DANAS JE PAVLOVDAN: Jedan običaj PRIZIVA ZDRAVLJE, a kako biste pobedili neprijatelja uradite OVO

Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Veliki broj domova u Srbiji ove svece obeležava kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik je danas obeležen crnim slovom.

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti vrači obeležavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove, ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Sveci sa kovčežićima

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.

Ne slavi ga samo crkva i pojedine porodice kao kućnu slavu jer Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao “sveti bezsrebrenici”.

“Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je “Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

Pročitajte još: Danas je PETROVDAN: Ovoga jutra umijte se rosom, a ovi običaji STROGO zabranjuju jednu stvar

Ovi sveci se slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Novost / Infomark