Četri pitanja koja će vam otkriti kakvog ste mentalnog zdravlja


Odgovorite sebi na četiri jednostavna pitanja i saznajte da li je vaše mentalno zdravlje narušeno

Hroničan stres, anksioznost, depresija, izazovi su sa kojima se suočavaju brojni ljudi. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kada primetite prve znake da je narušeno, neophodno je da se konsultujete sa psihologom i psihoteraputom. Ovakve simptome nikada ne treba ignorisati, mentalna higijena je neophodna za zdrav, srećan i kvalitetan život svakog pojedinca.

Pročitajte još: Baba Joka kroz suze priznala: “NA PETROVDAN sam pre 10 godina teško zgrešila, zbog čega sam patila i ispaštala”

1. Kako se moje ponašanje promenilo tokom kratkog ili dužeg odmora?

Kada primetite da se vaše ponašanje naglo promenilo u prethodnih nekoliko dana, nedelja, meseci, to je razlog za uzbunu. Nekada ste išli na planinarenje, sastajali se sa prijateljima, bavili se sportom i plesali, a sada sedite ćutke kod kuće, umotani u ćebe?

Da li se osećate odmorno posle odmora ili se tokom vikenda osećate još lošije sve dok ne dođe do ponedeljak (ili drugi prvi radni dan posle odmora)? Da li se plašite samoće i ne prija vam kada niste okruženi ljudima? Ako sebe prepoznajete u ovim situacijama, postoji rizikod depresivnog raspoloženja za koje je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

2. Šta češće govorite: “Da” ili “Ne”?

Da li ste voljni da prihvatite pozive prijatelja ili ponude da odete negde? Naučite nešto novo, probate ili vidite nešto zanimljivo? Ili sve češće odbijate predloge i prilike i zaključavate se kod kuće, samo da ne biste napustili zonu komfora?Ovo je sasvim u redu ako vam prija samoća i osećate u njoj mir i harmoniju. Ali ako stalno izbegavate kontakte, to može biti signal da nešto potiskujete. Ako se osoba sama krije od celog sveta kako bi patila i brinula o svojoj anksioznosti i strahovima (ili samo sedela i ne osećala ništa) – to je jasan simptom mentalnih problema.

3. Navedite nešto što vam donosi pravo zadovoljstvo?

Koliko stvari ili aktivnosti možete odjednom, bez puno razmišljanja, da nabrojite? Odsustvo normalne ljudske radosti , mogućnosti uživanja u životu, drugim ljudima i nekim vrlo jednostavnim stvarima je jasan razlog da se poseti specijalista. Kada osobu ništa ne raduje i ništa joj ne donosi zadovoljstvo, ovo može biti jedan od prvih simptoma depresije. 

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: “Zabadava” ili “za badava? Mnogi greše kod ove reči

4. Kakvu osobu vidite u ogledalu?

Ako ne možete sebi jasno da odgovorite na ovo pitanje, pitajte svoje najmilije. Budite spremni na neočekivana , možda čak i neka neprijatna priznanja. Ako više njih kaže da vas je u poslednje vreme veoma teško prepoznati, možda se neke promene zaista dešavaju na psihičkom nivou, a u tom slučaju najbolje je porazgovarati sa specijalistom.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Novost / Infomark