Apokalipsa na kanadski način – 19 sati bez interneta i mreže


Kanađani su u petak bili prinuđeni da se guraju u kafićima i javnnim bibliotekama koje su još uvek imale pristup internetu, dok su neki mrežu “hvatali” pred ulazima hotela.

Skoro svaki aspekt života i poslovanja širom zemlje bio je poremećen, a prekid je uticao na pristup internetu, ali i na mobilne i fiksne telefonske veze.

Prodavnice i restorani u Torontu stavljali su na vrata natpise “Samo gotovina” pošto su sistemi za bezgotovinskog plaćanja prestali da rade.

Policija je saopštila da mnogi ljudi nisu mogli da dođu do hitnih službi, a rad je bio otežan i bolnicama, aerodromima i javnim institucijama.

Ažuriranje mreže pošlo po zlu

Nakon devetnaestočasovnog prekida rada, u subotu kasno posle podne, predsednik i izvršni direktor “Rodžersa” Toni Stafieri saopštio je da su usluge obnovljene i da su mreže i sistemi kompanije skoro u potpunosti u funkciji.

U pisanoj izjavi, Stafieri je naveo da kompanija nastavlja da nadgleda mrežu zbog problema i istražuje osnovni uzrok prekida rada.

“Verujemo da smo moguće uzroke prekida suzili na kvar mrežnog sistema nakon održavanja i ažuriranja naše osnovne mreže, što je dovelo do kvara nekih rutera u petak rano ujutru”, saopštio je Stafieri.

Izvinio se zbog prekida rada mreže, dodajući da su posebno zabrinuti jer neki korisnici nisu mogli da dođu do hitnih službi. Naglasio je da rešavaju to pitanje kao hitan prioritet.

Drugi prekid u poslednjih 15 meseci

Prekid usluga “Rodžers komunikejšna”, drugi u poslednjih 15 meseci, izazvao je bes Kanađana koji pozivaju vladu da reguliše tu oblast i pojača konkurenciju u sektoru telekomunikacija.

Iako je već u petak bilo jasno da prekid nije rezultat sajber napada, stručnjaci upozoravaju da je ovo bila prilika stranim hakerima da vide koliko su kanadske institucije ranjive bez interneta.

Sa oko 10 miliona bežičnih pretplatnika i 2,25 miliona internet pretplatnika u maloprodaji, Rodžers je vodeći provajder u Ontariju, najnaseljenijoj kanadskoj provinciji u kojoj se nalazi i grad Toronto.RTS / Infomark