Ako se Priština bude ponašala neodgovorno, dobiće odgovor koji će ih iznenaditi


Aleksandar Vučić je, na pitanje o inicijativama za prijem Prištine u međunarodne organizacije, rekao da postoji više uglova za sagledavanje ove sitacije, a jedan je da mnogo vide u globalnom rešenju mogućnost da reše pitanje Kosova.

Ukazao je da se iz teksta u Gardijanu, koji je uvod u različite ideje, moglo videti šta nekim političarima može pasti napamet.

Rekao je da vidi da mnogi žele ubrzani prijem takozvanog Kosova u međunarodne organizacije.

“Moja poruka, bez da ulazim u sve detalje, a mi analiziramo sve temeljno, da će se, ako krenu sa tim, iznenaditi snažnim i efikasnim odgovorom Srbije. Ukoliko bi se Kosovo primilo u međunarodne organizacije to bi značilo rušenje Vašingtonskog sporazuma. Tada će saznati o više zemalja koje su povukle priznanje”, objasnio je Vučić.

Rekao je da ih sve moli da se ponašaju odgovorno, a ne neodgovorno.

“Ako se budu ponašli neodgovorno, mi ćemo ozbiljno i odgovorno odgovoriti”, poručio je Vučić.

“Odustali smo od protestne note Turskoj”

Vučić je rekao u Leskovcu da je naša zemlja odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenetim stavom o ulasku Prištine u NATO. 

Na pitanje šta se desilo sa protestnom notom Turskoj o kojoj je razmišljao, Vučić je kazao da je doneta odluka da se ne uputi.

“Imao sam zakazan razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Razjasnio je šta je rekao, šta je preneto i doneli smo odluku da notu ne upućujemo”, objasnio je Vučić.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle nedelje je rekao da će njegova zemlja podržati članstvo Prištine u NATO-u, te da im za to nije potrebna ničija saglasnost, a njegova izjava usledila je nakon što je Vjosa Osmani zatražila podršku.

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će situacija u svetu da promeni planove Srbije, da ne može da glumi i da laže građane i naveo da će mnogi planovi u Srbiji morati da budu promenjeni zbog situacije u Ukrajini i u svetu.

Rekao i da će u naredna dva meseca biti otvorena kineska fabrika u Nišu kako je to obećao, ali da sa drugim planovima ima mnogo problema.

Ukazao je da za železaru ne može da se uveze koks, da ne može da se uveze gvožđe, i sve što dolazi sa teritorije Rusije.

“Sve to nam pravi probleme, kao i snabdevanje za druge fabrike a ako se ne prikljuicite nekim odlukama imate pretnje, a ako se priključite onda ste izdajnik”, istakao je Vučić.

Naveo je da se Srbija našla u situaciji bez svoje krivice i apelovao da se ne svrstava na način kao nekada.

“Hajde malo da nas nema i da se sklonimo, da sa manje strasti posmatramo stvari oko nas, da gledamo našu decu kako rastu u miru i stabilnosti i da žive bolje”, poručio je Vučić.

Rekao je da ne može da se smeje i da glumi, ne može da uliva optimizam ili da laže narod, jer to nije on.

“Nađite glumce i manekene koji se osmehuju i kažu da je sve zavrseno za šest meseci. Ne menja se ekonomija za šest meseci. To je ozbiljan rad na dovođenju fabrika, fiskalnoj stabilnosti”, ukazao je Vučić.

Podsetio je da Srbija ima najveće devizne, rezerve zlata i drugog, ali da neće biti lako i da predstoji teška borba da se zadrže i pridobiju novi investitori.

“Komplikovana situacija zbog dešavanja u Ukrajini” 

Vučić je naveo da je situacija zbog dešavanja u Ukrajini veoma komplikovana, da samo loše vesti jedna drugu stižu, ali i poručio da će Srbija to preživeti, ne lako, ali bez velikih posledica.

“Želim da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija, da ne znate šta da radite… Sad se samo plašim novih vesti, nekad s mukom gledate u telefon, jer samo loše vesti očekujete”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako će Srbija da preživi ono što ne mogu ni najveće svetske ekonomije, jer cene vrtoglavo rastu, zbog sukoba u Ukrajini.

Kako je primetio, kada je reč o cenama sirovina u svetu, informacije su sve gore, jer ako se sada dogodi da Zapad sankcioniše rusku naftu, a sve prilike idu u tom smeru, neizvesno je gde će to da završi.

“Jasno je ko je čiji teritorijalni integritet pogazio, ali da kažete u Milanu da nećete da proučavate Dostojevskog. Koga ćete? Koji je to književnik veći? Ako zatvarate opere Čajkovskog, koje ćete da imate? Samo Verdijeve. Ništa ne razumem.”, rekao je Vučić.

Naveo je da ljude zanima kako će oni da žive, da li će imati sve što je potrbeno.

Vučić je upozorio da će “svakog dana biti sve teže”, te da se nada da će rat u Ukrajini uskoro biti okončan.

“Dinar je stabilna, čvrst, plate i penzije ne kasne, raste sve, ali do kad?”, upitao se Vučić.RTS / Infomark